Cinematisch San Francisco - De Stad op Film

Generaties bioscoopbezoekers hebben de Stad aan de Baai leren kennen om zijn geografie, architectuur en robuuste geschiedenis. Voor de inwoners van San Francisco zijn er cringe-waardige voorstellingen met niet-lineaire autoachtervolgingsscènes en vreemd genoeg geplaatste onweersbuien, maar kijken naar de Golden GateBrug over het grote scherm kan zijn alsof je een oude vriend in de schijnwerpers ziet staan als beste bijroller.

"Ik ben opgegroeid in de North Bay in de jaren '70," herinnert Damon Van Hoesen, een Bay Area schrijver, redacteur en regisseur." Hij vervolgt: "Ik was een grote fan van de Dirty Harry-films met Clint Eastwood. Dan hebben we de klassieker: Star Trek...vooral aflevering IV met kernwapens in Alameda en het feit dat de Star Fleet in San Francisco is gevestigd. Ik werd als kind al weggeblazen toen ik de Golden GateBrug met meerdere dekken zag!"

De Golden GateBrug afgebeeld in Star Trek: The Motion Picture. Fototegoed: Paramount Studios

Van Hoesen vervolgt: "Mijn absolute favorieten zijn The Maltese Falcon met Humphrey Bogart en alle Hitchcock films die hier zijn opgenomen, waaronder The Birds, Vertigo en Shadow of a Doubt, die in San Francisco en de Bay Area zijn opgenomen. We kunnen de Lucasfilm van George Lucas niet vergeten, die hier een enorme werkgever is. Zijn Amerikaanse Graffiti, met zoveel ontluikende sterren, waaronder Harrison Ford, werd opgenomen in San Francisco's Mel's Drive-in en in het noorden in Petaluma, wat hem de kans gaf om Star Wars te maken, wat mijn leven veranderde op 9-jarige leeftijd".

Mel's Drive-in, afgebeeld in American Graffiti, bevond zich op Van Ness Avenue in San Francisco. Fotokrediet: Universele foto's

De bekende dagelijkse ervaringen van stedelingen kunnen ook een zachte knik krijgen van het lokale publiek. Als je kijkt naar Christina Applegate en Cameron Diaz die een vrije workout scoren terwijl ze met kracht de steile heuvels van The City bewandelen in de komedie The Sweetest Thing uit het begin van de jaren 2000, dan zie je zowel een voordeel aan het leven aan de baai als een herinnering dat de meeste bewoners echt weten hoe ze heuvels moeten vermijden als ze te voet moeten reizen. Ook het kijken naar Humphrey Bogart's personage, Vincent Perry, die de trappen van Filbert Street beklimt na het ondergaan van plastische chirurgie in de spannende film-noir, Dark Passage uit 1947, zou een wanhopige snaar kunnen raken bij iedereen die geconfronteerd is met de gevaren van een steile helling na een nacht van over- verwennerij.

Christina Applegate en Cameron Diaz gebruiken de heuvels van San Francisco als onderdeel van hun trainingsroutine in The Sweetest Thing. Foto Foto's: Columbia Foto's

De altijd aanwezige heuvels worden verder geaccentueerd in de iconische autoachtervolgingen in de screwball comedy What's Up, Doc? met Barbara Streisand en Ryan O'Neal in de hoofdrol en de Steve McQueen geleide actiethriller Bullit. Deze hebben geleid tot de San Francisco "heuvelsprong" als een filmisch icoon, met een blijvende erfenis in de langlopende tv-serie Streets of San Francisco uit de jaren 1970 met in de hoofdrol een opkomende Michael Douglas en andere films zoals de Michael Bay actiethriller uit 1996, The Rock.

De San Francisco 'hill jump' zoals in de achtervolgingsscènes van What's Up, Doc? en The Rock. Fotocredits: Warner Bros & Buena Vista Pictures, respectievelijk
De Ford Mustang uit 1968 die door San Francisco werd gereden door het personage van Steve McQueen in Bullit is een cult-cultureel icoon geworden. Fotokrediet: Zonneproducties

Alcatraz Island heeft een beruchte geschiedenis met grootse personages, die zich hebben laten inspireren door een gestage stroom van filmische voorstellingen. Zoals vermeld in onze vorige blogpost http://bit.ly/ACBlog_0120_LightsCameraAction, zijn The Rock met Nicolas Cage en Escape from Alcatrazfeaturing Clint Eastwood beide mainstream films die de bezoekers van het eiland elk jaar inspireren, maar er zijn ook minder bekende films met het eiland, zoals Six Against the Rock en Point Blank.

Clint Eastwood die Frank Morris voorstelt die door het Cellhouse in Escape From Alcatrazloopt - Fotokrediet: Paramount Foto's

Het definiëren van momenten uit de geschiedenis van San Francisco wordt vaak gebruikt in percelen en verweven in spannende verhalen. De psychologische thriller 2005, The Zodiac, brengt de verontrustende real-life gebeurtenissen rond de Zodiac Killer in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw op het scherm. Op dezelfde manier wordt de buitengewone tegencultuur van die generatie gevangen met een assertieve je nais se quoi in de coming-of-age, donkere komedie Harold en Maude uit 1971, evenals de The Graduate met Dustin Hoffman en Anne Bancroft in de hoofdrol.

De San Francisco skyline van de late jaren '60 en begin jaren '70 zoals afgebeeld in Zodiac (links.) De ruïnes van het stadhuis van San Francisco zoals afgebeeld in de klassieke film San Francisco (rechts.) - Fotokredieten: Paramount Foto's & MGM, respectievelijk
Ruth Gordon's karakter doet zich voor als een anti-oorlogsprotesteerder bij Sutro Baths in Harold en Maude. Fotokrediet: Paramount Foto's

Het soms over het hoofd geziene tijdperk van de Barbarijse kust komt tot leven in de klassieker San Francisco uit 1936 met Jeanette MacDonald en Clark Gable in de hoofdrol. De film is niet alleen opmerkelijk vanwege de technische afbeeldingen van de aardbeving en het vuur in 1906 in San Francisco, maar heeft ook de bioscoopbezoekers getroffen met het iconische, epinonieme liedje, gezongen door MacDonald in de hele film, dat synoniem is geworden met de burgerlijkheid, San Francisco trots.

Humphrey Bogart's personage, Vincent Perry, worstelt met de stappen van Filbert Street in Dark Passage. - Fotokrediet: Warner Bros

De ware kracht van deze verhalen omvat het hebben van zowel San Francisco als een achtergrond en het tonen van de vele gemeenschappen die het heeft bevorderd door zijn geschiedenis. "Mijn favoriete ding over het schieten in San Francisco is de mensen," merkt Van Hoesen op. Hij gaat verder, ,,van actoren aan ambachtslieden van elke soort, houd van ik hurend goed talent en het stappen terug om op hen te letten glanzen. Je leert bij elk project iets nieuws."

Blader door onderstaande links om meer te weten te komen over de films die in dit bericht worden genoemd.

Silver Screen, Film Noir, & Classic Suspense:

Spannende Crime & Action Thrillers:

Sci-Fi:

Coming of Age, Dark Humor, Existentialistische Drama...

Schroefbalkomedie & RomCom