Alcatraz Gevangene 1518-AZ

 

Meyer Harris "Mickey" Cohen (4 september 1913 - 29 juli 1976) was een gangster die gevestigd was in Los Angeles en deel uitmaakte van de Joodse Maffia. Hij had ook sterke banden met de Amerikaanse maffia van de jaren dertig tot zestig. Cohen's Inmate Case File, dat in zijn tijd in Alcatrazde federale gevangenissen van Atlanta en McNeil Island werd geschreven, gaf een gedetailleerde achtergrond, met inbegrip van de familiegeschiedenis die rechtstreeks van Cohen werd verstrekt tijdens de interviews.

BETROKKEN NAAM: COHEN, Meyer Harris
REGISTER NUMMER: 1518-AZ
DATUM: 13 december 1962

GEGEVENS VAN DE VERZENDING: Deze negenenveertigjarige inwoner van Los Angeles, Californië, werd op 1 juli 1961 in Los Angeles veroordeeld om vijftien jaar te dienen voor een poging om de inkomstenbelasting te ontduiken en te verslaan. Hij was rechtstreeks betrokken bij Alcatraz op 28 juli 1961, maar in beroep vrijgegeven op 17 oktober 1961. Hij werd terug in hechtenis genomen op 8 mei 1962 met 202 dagen van zijn straf buiten werking en keerde terug naar Alcatraz 14 mei 1962. Hij kwam in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating op 18 januari 1967 en zijn verplichte vrijlatingsdatum was 14 februari 1972.

SOCIALE INFORMATIE: Cohen kreeg elke maand twee bezoeken van zijn broer, Harry Cohen, uit Oakland, Californië en zijn vriendin, Claretta Hashagen, uit Las Vegas, Nevada, die hun bezoeken afwisselden. Hij heeft ook verschillende keren bezoek gehad van zijn advocaten. Hij correspondeerde regelmatig met zijn broer, vriendin en zus, Lillian Weimer, uit Los Angeles, Californië en af en toe met zijn vrienden, Abe Phillips en Ed Trascher. Hij was behoorlijk productief in zijn schrijven en werd meerdere malen gewaarschuwd voor overtredingen van de correspondentievoorschriften. Hij had $335,05 op zijn persoonlijke rekening staan.

INSTITUTIONELE AANPASSING: Geen goed moment, want hij had een duidelijk gedragsverslag. Na zijn terugkeer naar Alcatrazhet beroepschrift werd hij op 24 mei 1962 in de Kledingkamer tewerkgesteld en bleef daar gedurende de hele duur van zijn verblijf. Zijn werkbegeleider meldde dat hij een zeer goede werker was omdat hij zich zorgen maakte over het doen van zijn deel van het werk uit angst dat iemand zou denken dat hij zijn deel van de lading niet droeg en op zijn naam reed. In het Cell House was hij erg coöperatief en beleefd tegen officieren. Hij bewaarde een van de meest recente cellen in het Cell House, ging naar de werf wanneer hij maar kon en leek zich goed aan te passen aan zijn situatie. Hij had een grote neiging om een packrat te zijn.

In de Cell House, werd Cohen gemeld als een goede aanpassing en bracht zijn tijd door in vele activiteiten, met kaartspelen rubriek de lijst. Hij werd niet gezien als een last voor de gevangenen en verdiende ook geen speciale aandacht. Hij hield zich aan de regels en voorschriften wanneer hij ermee geconfronteerd werd. De Cell House officier zei: "Deze man is in staat om te krijgen wat hij wil, op welke manier dan ook." Cohen is lid van het Joodse geloof en neemt regelmatig deel aan dergelijke diensten. De protestantse aalmoezenier merkt op dat Cohen wat individuele begeleiding had, beter leek te kunnen bijsturen en vriendelijk en meewerkend was met de aalmoezenier.

Hij heeft veel gelezen, volgens zijn boekleningen uit de instellingsbibliotheek. Het materiaalaanbod omvatte algemene werken, sportboeken, wetenschap (wiskunde), poëzie, betere spraak en Engels, filosofie, reizen, karakter, biografieën en biologieboeken. Opgemerkt wordt dat de door hem geleende boeken strikt non-fictief van aard waren.

Toelatingsoverzicht

OFFICIËLE VERSIE: Het vervolgende agentschap rapport merkt op: "Cohen werd veroordeeld voor een poging om de federale inkomstenbelasting voor het jaar 1946, 1947 en 1948 te ontduiken en voor het geven van een valse verklaring aan een agent van het Amerikaanse ministerie van Financiën door een federale jury op 9 juni 1951 in Los Angeles. Soortgelijke aanklachten werden ingediend tegen zijn vrouw, maar werden later op verzoek van de Amerikaanse procureur-generaal verworpen na de vroegtijdige dood van een zeer belangrijke getuige. Het totale bedrag dat door het paar is afgenomen, zoals bewezen bij de rechtszaak, was ongeveer 156.000 dollar. Er werd ook vastgesteld dat ze er niet in geslaagd zijn om ongeveer 5.000 dollar aan inkomstenbelasting te betalen voor het jaar 1945, maar deze cijfers waren niet de basis voor een strafrechtelijke aanklacht.

INMATES' VERSIE: Cohen stelt: "Ik ben veroordeeld voor het ontduiken van de inkomstenbelasting. Ik zit al ongeveer acht maanden in de gevangenis van Los Angeles County in afwachting van een beroepsverbod. Ik kreeg ooit een obligatie van $5.000 in hoger beroep, maar de United States District Attorney vroeg Chief Justice Denman van het Negende Circuit Court om het in de handen van het hele hof te leggen, wat werd gedaan. Ik begrijp echt niet wat er allemaal gebeurt. Mijn advocaat vertelt me dat ik illegaal wordt vastgehouden. Mijn aanvraag voor borgtocht is in de Negende Circuit Court; de rechtbank waarin Chief Justice Denman mij borgtocht toekende. Ik ben vandaag net aangekomen bij de instelling en ik ben een beetje nerveus, maar ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk uit te leggen".

In een latere verklaring merkte Cohen op dat hij niet schuldig was aan de aanklacht. Hij legt uit dat hij zowel een hoofdaccountant als een accountant in dienst had voor elk van zijn zakelijke ondernemingen en dat hij hen beide strikte orders gaf, "NOT TO FOOL WITH UNCLE SAM ON INCOME TAX". Hij legt uit dat hij afspraken had met gokklanten die weddenschappen op een bepaalde hoeveelheid geld plaatsten. Bijvoorbeeld, een klant zou zeggen dat hij een plaats wenste 25.000 dollar. Er zouden delen worden ingezet op verschillende gebeurtenissen, met afwisselend winst en verlies. Er zou geen geld worden uitgewisseld totdat het opgegeven bedrag is gewonnen of verloren. Hij schrijft zijn overtuiging toe aan zijn beruchtheid.

Evaluatie Samenvatting

Meyer Harris Cohen, bekend als Mickey Cohen, werd geboren in New York City, New York, 4 september 1913 aan Max en Fanny Cohen, Russisch-joodse immigranten, inwoners van Kiev, Rusland, die naar New York kwamen, volgens Cohen, ergens rond het einde van de eeuw. Hij stelt dat zijn vader een andere naam had dan de Amerikaanse versie, maar dat hij zich die niet kan herinneren. Hij is ook niet zeker of zijn ouders ooit de nationaliteitspapieren hebben meegenomen. Volgens familieleden had zijn vader een vismarkt in New York tot zijn dood door tuberculose in 1914.

De familie deelde dat zijn ouders zeer gelukkig waren in hun huwelijksrelatie, zeer hardwerkend en ijverig. Cohen merkte echter op dat hij zijn vader nooit heeft gekend en dat zijn moeder altijd heel hard heeft gewerkt tot haar laatste jaren, wanneer haar leeftijd en gebreken dat niet zouden toelaten. Het ouderlijk huis werd door zijn zus Pauline gekenmerkt als zeer religieus, waarbij beide ouders de Hebreeuwse sabbat strikt op de letter hielden. Mickey was nog geen twee jaar oud toen zijn vader overleed. Ze herinnert zich dat de begrafenis thuis plaatsvond en dat veel vrienden naar de jammerklachten kwamen, zoals de gewoonte van de kerk was. De vijf kinderen, met Mickey als jongste, waren aanwezig. Volgens de vrouw en zijn zus sprak Mickey niet veel over het verlies van zijn vader, maar had hij altijd sympathie gehad voor zijn moeder.

Cohen, in de beschrijving van zijn kindertijd, verklaart hij dat zijn moeder geld moest lenen om naar Los Angeles te komen na de dood van zijn vader vanwege haar gezondheid. Zowel zijn moeder als zijn oudere broers en zus hebben in deze periode naar verluidt ernstige ontberingen ondergaan. Hij herinnert zich dat de andere kinderen beter opgeleid waren dan hijzelf, omdat zijn vader hen een opleiding heeft gegeven. Cohen werd dit privilege echter ontzegd, wat wijst op een gevoel van achterstand ten opzichte van de anderen. Hij herinnert zich dat hij een relatie had met zijn zus Lillian, in de overtuiging dat zij als klein kind voor hem moest zorgen toen zijn moeder na aankomst in Los Angeles probeerde te werken om het gezin te onderhouden. Hij verklaarde op zeer jonge leeftijd, vijf of zes jaar oud, dat hij begon met de papieren voor de nu uitgestorven "Record", "Express" en "Examiner".

Volgens de familie kwam zijn moeder in deze periode van Mickey's vroege leven naar Los Angeles vanwege haar gezondheid. Gedurende een periode van ongeveer vijf jaar was ze nerveus ziek, met een spanning in de keel en een hese stem die enigszins hysterisch van aard was. Men denkt dat ze na haar aankomst een klinische behandeling heeft gekregen. Pauline was negen jaar oud toen kleine Mickey haar verantwoordelijkheid kreeg.

Pauline herinnert zich dat hij zich als een gemakkelijk te beheren kind herinnert, dat hij vroeg op het toilet werd getraind en dat hij vroeg liep en praatte. Het tehuis werd vlekkeloos schoon gehouden met het voorbeeld van hun moeder. Zowel zijn vrouw als zijn schoonzus verklaarden dat hij fanatiek schoon was over zijn persoon en alles aan hem, waarschijnlijk onder de indruk van deze vroege training. Zijn relatie met zijn moeder was niet gecompliceerd van prenatale aard en hij was geliefd en gewild, net als de andere kinderen. Door de economische stress had zijn moeder echter niet veel tijd voor Mickey tijdens de beïnvloedbare leeftijd en haar afwezigheid bij hem was een gevoel van afwijzing en ongewenst zijn. Emotionele groei, zonder de aanwezigheid van een vader, dragen bij aan een leven zonder richting naar normale aanpassing. Cohen, op dit moment, vertelde dat zijn volgende broer in leeftijd was ongeveer elf jaar zijn senior. Hij herinnert zich dat hij in zijn jeugd met geen enkele van zijn broers speelde of associeerde en dat hij "op zijn eigen manier moest vechten", vooral met de andere jonge krantenjongens in de wijk Boyle Heights. 

In deze jaren kocht mevrouw Cohen met spaargeld van de oudere jongens een kleine kruidenierswinkel en later een restaurant, waar ze veertien en vijftien uur per dag werkte. Mickey werd in deze periode naar school gestuurd, waarbij hij zich de school herinnerde als een "speciale school", mogelijk een school voor achterlijke kinderen, hoewel dit niet werd geverifieerd. Hij stelt dat hij niets geleerd heeft over lezen of schrijven, maar dat hij in gezelschap van twaalf of veertien andere kinderen tekeningen heeft gemaakt en knutselwerk heeft verricht, wat hij als ergerlijk en onsmakelijk heeft omschreven. Op dit moment, als bewijs van trots en vragend om goedkeuring, beschreef hij zijn poging om zichzelf te leren spellen, schrijven van brieven en rekenen. Hij weet niet meer hoe ver hij is gevorderd op school. Zijn familie herinnert zich zijn rangniveau niet, maar hij stopte vrijwillig op tienjarige leeftijd met weinig druk om hem ertoe te bewegen verder te gaan, behalve door Pauline, die aangaf dat ze hem probeerde te overtuigen van het feit dat hij een slimme jongen was en een soort van vak moest leren. Hij had geen problemen met zijn andere schoolgenoten, maar brak wel zijn been toen hij ongeveer acht of negen jaar oud was, waardoor hij de school moest verlaten, waardoor hij zich mogelijk verloren voelde of niet geaccepteerd werd. Hij ontmoette de situatie door op te geven, mogelijk via een goed geformuleerd patroon van onveiligheid in relatie tot de maatschappij en de thuissituatie.

Cohen verklaarde dat hij de school heeft verlaten om te werken en zijn moeder te helpen. Via een nieuwsjongensgroep raakte hij geïnteresseerd in boksen. Hij kon zich niet herinneren of of hoe deze activiteit eerst werd geregisseerd, maar herinnert zich wel dat hij al op zeer jonge leeftijd deelnam aan de newsboy-tentoonstellingen. Het ontwikkelen van deze interesse, mogelijk als een niet-erkende uitlaatklep voor kinderachtige onzekerheid en een behoefte aan erkenning, vertelde hij dat hij actiever werd in de newsboy bokskaarten, die op hun beurt een aanvulling vormden op zijn verdiensten. Via de vader kregen de andere kinderen al vroeg de kans om een opleiding te krijgen in de Hebreeuwse school, waarbij de zusters pianoles kregen. Mickey had dit voordeel niet. Hij leerde de behoefte aan geld en alles wat het zou brengen, vervormd door de nadelen in de thuissituatie.

Rond de tijd dat hij met school stopte, hadden de andere kinderen het huis verlaten en bleef hij kranten verkopen op de hoek van Soto en Brooklyn Avenue. Vanaf die tijd, tot ongeveer veertien jaar, maakte hij naam in zijn boksactiviteiten in de Newsboys Association, waarbij hij er met trots aan herinnerde dat hij vaak maar liefst twintig dollar per gevecht verdiende, vaak geplaatst op kaarten die bij bootleggingclubs werden gehouden. Cohen verklaarde dat hij naar Cleveland ging via de Newsboys Association waar hij doorging met boksen. 

Zijn schoonzus, mevrouw Harry Cohen, vertelde dat zij en haar man hem begonnen zijn toen hij voor het eerst naar Cleveland kwam en hard had geprobeerd hem te helpen. Harry was een gevechtspromotor in die tijd. Hoewel Cohen zich niet met deze situatie bezighield, werkte hij in Harry's drogisterij als een sodawerker tijdens het boksen als een amateur en later als een professional. Een groot deel van zijn tijd werd besteed aan het rondhangen in gymnastiekzalen, die werden bezocht door fitnesspuppies, gokkers en hangers-on.

In het begin was hij financieel succesvol, maar door de komst van de depressie kwam hij al snel aan het eind van zijn Latijn en verdiende hij zijn brood. In die tijd, toen hij geen opleiding had en geen andere vaardigheden dan boksen miste, werden zijn activiteiten meer gericht op gokken, een gebied dat hij beweert dat bijna elke "mopshond" opneemt als hij bokst. Hij werd geïdentificeerd met de groep andere boksers die niet wisten waar hun volgende maaltijd vandaan kwam. Tijdens het boksen werd hij naar verluidt een pleitbezorger van de krantenpubliciteit, of die nu goed of slecht is. 

In deze periode gaf hij ook geld aan zijn moeder voor haar steun en voor haar pleziertjes. Het is bevestigd of andere familierelaties nauw waren of welke rol zijn broer Harry heeft gespeeld in zijn activiteiten. We kunnen ons afvragen hoeveel van zijn delinquenties zijn familie hem heeft geholpen om hem te verbergen door hem te accepteren als een vrijgevig, liefdadig en zelfopofferend persoon.

Cohen herinnert zich dat zijn eerste probleem met de wet zich voordeed in het gezelschap van enkele andere werkloze boksers waarmee hij in zee ging. Bij het vertellen van het incident aan de Amerikaanse reclasseringsambtenaar, verklaarde Cohen dat hij de gewoonte had gevormd om rond een bepaald restaurant te hangen, waar de manager af en toe een klein maaltijdbiljet voor hen zou verscheuren. Er werd een schema ontwikkeld waarbij de manager de inhoud van de kassa aan hen zou overdragen met de bewering dat hij was beroofd. Toen hij het plan doorvoerde, kwam hij erachter en deed hij een bekentenis. Cohen, die van zijn kant twee jaar op proef is gesteld, heeft vervolgens voor ongeveer $140,00 teruggave gedaan. In Chicago zette Cohen zijn gokactiviteiten voort en werd hij verder vereenzelvigd met de onderwereld.

Zijn heropvoering op de Los Angeles-scène vond plaats in 1939. Het openbaar ministerie meldde bij de rapportage van zijn activiteiten en de ontwikkeling daarvan vanaf dat moment dat hij het middelpunt van talrijke politieonderzoeken was geweest. De meest voorkomende overtredingen lijken wrede aanvallen te zijn op personen die het niet eens waren met de door hem geschetste bedrijfsmethoden. De overheidsuitgaven voor het onderzoeken en vervolgen van Cohen (en zijn ondergeschikten) over een periode van dertien jaar zouden in totaal enkele honderdduizenden dollars bedragen. Cohen's dossier in de omgeving van Los Angeles van november 1939 toonde volgens het openbaar ministerie aan dat hij door de politie van Los Angeles werd gearresteerd op een boekplaats waar hij opereerde en werd aangeklaagd voor overval. Hij werd op 15 november 1939 vrijgelaten. In mei 1940 werd hij door de politie gearresteerd voor geweldpleging met een dodelijk wapen en voor landloperij. Hij werd vrijgelaten en op 24 juni 1940 werd hij ontslagen. In november van hetzelfde jaar werd hij opnieuw gearresteerd door de politie voor verder onderzoek en op 14 november vrijgelaten.

Cohen trouwde met Lavon Weaver Cohen, alias Simoni King, in oktober van dat jaar. Uit gegevens blijkt dat zij op veertienjarige leeftijd prostituee werd en volgens het hoofd van de politie van Los Angeles in Honolulu als prostituee en ook als madam zou hebben geopereerd. Haar vuile taalgebruik blijkt uit de dictafoonopnames in het bezit van de politie, evenals haar taalgebruik en handelingen in het bijzijn van agenten van het departement, die haar achtergrond als prostituee hebben gestaafd.

Cohen werd opnieuw gearresteerd door de Los Angeles Police Department in februari 1941 voor het maken van boeken en op 11 juli werd hij veroordeeld en kreeg hij een zes maanden durende straf en een boete van $100, waarmee hij zijn tijd doorbracht op de Los Angeles County Honor Farm. Na zijn vrijlating werd hij in september 1941 opnieuw gearresteerd en vastgehouden voor verhoor in verband met de poging tot moord op Benny Gamson, terwijl hij in beroep is gegaan tegen het eerste vergrijp. In juli 1942 werd hij door de politie van Los Angeles gearresteerd voor het doorknippen van telefoonkabels van een racekabel nadat hij de eigenaar van de diensten had geslagen. In februari 1943 kreeg hij toestemming om schuldig te pleiten voor een kleiner vergrijp en kreeg hij een boete van 200 dollar, die hij betaalde. In de loop van de volgende maand werd hij gearresteerd door de politie voor het neerschieten van craps en kreeg hij een boete van vijf dollar. Gearresteerd door de politie van San Francisco in september 1944, en beschuldigd van landloperij, kreeg hij toestemming voor verbeurdverklaring van $1.000 borgtocht en moest hij de stad verlaten. In mei 1945 werd hij in Los Angeles gearresteerd voor het neerschieten en vermoorden van Maxie Shaman, een concurrerende bookmaker, in een bookmakerscombinatie die eigendom was van Cohen. Hij gaf de schietpartij toe, en hoewel er geen directe getuigen waren, beweerde hij dat hij uit zelfverdediging handelde. Een klacht werd geweigerd door de Los Angeles County District Attorney's Office en zijn pistool werd teruggegeven aan hem bij zijn vrijlating. 

Cohen schepte op dat het hem 40.000 dollar kostte om te ontsnappen aan deze aanklacht van moord. In november van hetzelfde jaar werd hij gearresteerd door de politie van Los Angeles op beschuldiging van overval op een gokplaats die eigendom van hem was. De klacht werd geweigerd door de Los Angeles County District Attorney en hij werd op 19 november vrijgelaten. Hij werd in januari 1946 opnieuw gearresteerd door de politie van Los Angeles op beschuldiging van bookmaking, de zaak werd op 6 februari geseponeerd. Cohen, in mei 1946, was een van de verdachten die werd ondervraagd en vrijgelaten in de onopgeloste moord op Paul Gibbons, een bookmakersconcurrent en vechtersbaas. Het onderzoek van de politie van Beverly Hills merkt op dat het gerucht ging dat Gibbons de persoon was die op 16 juni 1944 had ingebroken in het huis van Cohen. In die tijd was het het onderwereldse gesprek dat Cohen de diensten van Benny "Meatball" Gamson en George Levinson, twee bekende politiefiguren, had verkregen om Gibbons af te schaffen. Gamson's auto werd op de plaats van het misdrijf geplaatst en hij werd gearresteerd in een klacht van het Openbaar Ministerie, die werd geweigerd en hij werd vrijgelaten.

Levinson, ook in hechtenis genomen, kreeg een advocaat om hem te vertegenwoordigen, maar de politie was niet in staat om hem te verhoren voor twee dagen na de moord en dan alleen in het bijzijn van zijn advocaat. Cohen werd verhoord en hij meldde zich vrijwillig dat Gibbons een ontlastingsduif was voor wetshandhavers en verschillende leden van de onderwereld had bedrogen. Cohen verklaarde: "Gibbons was een verklikker en was een werknemer van de gebroeders Shannon, ook wel bekend als Sjamaan, die Cohen het jaar daarvoor had vermoord. Met de eliminatie van Gibbons verwierf Gamson en Levinson een reputatie onder de onderwereld als moordenaars en er werd gemeld dat ze de opdracht hadden gekregen om Cohen te elimineren door rivaliserende gokkers en dat Cohen erachter kwam dat ze een appartement hadden op een adres in Los Angeles. Op 3 oktober 1946 werden daar zowel Gamson als Levinson gedood. Het was het algemene gesprek onder de onderwereld dat Cohen deze schutters liet "liquideren". De politie van Beverly Hills hield hem voortdurend in de gaten en ondervroeg hem en zijn gasten met regelmatige tussenpozen toen hij 's ochtends vroeg thuiskwam, totdat hij uiteindelijk naar West-Los Angeles verhuisde.

In juni 1947 was Cohen een van de verdachten die werd ondervraagd en vrijgelaten bij de onopgeloste moord op Benjamin "Bugsy" Siegel en nam daarna een deel van Siegel's belangen over. Hij werd opnieuw verhoord in augustus 1948, als een van de verdachten en werd vrijgelaten in de onopgeloste moord op zijn lijfwacht Harry "Hookie" Rothman en de verwonding van twee leden van Cohen's bende, Albert Snyder en James Risk in Cohen's zaak. Rothman was al enkele jaren voor de schietpartij op de achtergrond geraakt door het gebruik van drugs. Cohen was gekomen om hem te wantrouwen, had een ernstige pak slaag toegediend aan Rothman voor het gooien van zijn gewicht rond op de Del Mar Track. Na de schietpartij verliet Snyder de stad en werd voor het laatst gemeld in Pittsburgh. In maart 1949 werden Cohen en verschillende van zijn bende beschuldigd van samenzwering, mishandeling met een dodelijk wapen en het belemmeren van het recht in het slaan van een Mr. Pearson. Hij werd vrijgesproken na een proces op 7 maart 1950. Op 20 juli 1949 werd Niddie Herbert voor een restaurant op de Sunset Strip doodgeschoten, zes dagen later. Cohen was gewond in de schouder en was naar alle waarschijnlijkheid het voornaamste doelwit. Harry Cooper, een onderzoeker van het kantoor van de procureur-generaal, en Dee David, een callgirl, raakten ook gewond. Herbert had "Hookey" Rothman's baan bij Cohen overgenomen na de moord op Rothman. Een eerdere poging was gedaan op zijn leven bij hem thuis op 22 juni. De algemene opvatting was dat Cohen achter de schietpartij zat in een poging Herbert een lesje te leren, Herbert had de kogel van Collins in zijn garage verstopt terwijl het onderzoek werd uitgevoerd door het kantoor van de sheriff. Informatie over de verborgen auto lekte ongeveer twee weken na het begin van het onderzoek uit.

Begin augustus 1949 verdwenen David Ogul en Frank Niccoli, twee van Cohens handlangers. Ze werden aangeklaagd bij Cohen en vijf andere van zijn vechtersbazen voor het aanvallen van een lokale zakenman die connecties had met het maken van boeken. De getuigenis van Ogul en Niccoli zou waarschijnlijk de zaak tegen Cohen en de andere verdachten hebben aangespannen. Cohen werd vrijgesproken na de verdwijning. Ten tijde van dit incident probeerde hij de politieafdeling in een politieke manoeuvre te besmeuren door hen bij de zaak te betrekken, waarbij de poging geen succes had.

Cohen's advocaat, Samuel Rummel, werd gedood met een jachtgeweer voor zijn huis in Los Angeles op 11 december 1950. Hij was al jaren de advocaat van Cohen, maar het was bekend dat ze het al enkele maanden voor de moord oneens waren. Het huis van Cohen, op 513 Morino Drive in Los Angeles, werd op 6 februari 1950 gebombardeerd, wat een indicatie was voor het geweld rond zijn activiteiten. Inwoners van de omgeving hebben een verzoekschrift ingediend bij de gemeenteraad om Cohen uit te zetten om redenen van openbare veiligheid.

De Los Angeles Police meldt dat Cohen's levensverhaal in serie werd uitgevoerd door de Los Angeles Daily News in 1949, wat wijst op de grote publieke belangstelling voor zijn zaak. Zijn connectie met de georganiseerde misdaad was vele jaren duidelijk. Zijn contacten, en heel misschien zijn superieuren in de onderwereld, omvatten Frank Costello in New York, Anthony Milano in Akron, een lid van de Maffia, Jack Dragna van Los Angeles, maffiachef van de Westkust en vele anderen met een gelijkaardige achtergrond. De lijst van zijn bendeleden, althans een aantal van de leden, is door het openbaar ministerie verstrekt. 

Volgens het vervolgingsbureau heeft hij met veel van de grootste gokcommissarissen in alle delen van de VS weddenschappen afgehandeld, maar heeft hij een reputatie als verklikker verworven. Zijn fournituren in Los Angeles, die als een blinde voor zijn activiteiten werkten, waren voorzien van een kogelvrije stalen deur, een kogelvrije sedan en een nominaal bedrag van de werkelijke verkoop. 

Ondanks zijn staat van dienst op het gebied van professioneel gangsterisme en zijn intieme associatie met herhaalde gewelddaden, had Cohen een reputatie van hulp aan behoeftige personen en oorzaken, evenals zijn vrijgevigheid voor zijn vrienden en familieleden. Hij was geobsedeerd door een drang naar publiciteit en een goed leven, wat duidt op zijn aankondiging direct nadat hij was veroordeeld voor het ontduiken van de inkomstenbelasting. Hij was van plan een verhaal te schrijven over zijn leven, dat het onderwerp is van een film.

Op dat moment probeerde Cohen zich te onttrekken aan zijn gok- en andere illegale belangen. Hij verklaarde dat dit via zijn familie naar huis werd gebracht. Zijn familie meldt dat hij in de laatste twee jaar sinds zijn ontmoeting met de evangelist, Billy Graham, een oprechte belangstelling voor religie heeft getoond.

Zijn persoonlijkheid, zoals samengevat door zijn vrouw en zus, is iemand die er trots op is dat hij het werk goed doet, dat hij liever het pak slaag krijgt en niet wil dat iemand anders gekwetst wordt op welke manier dan ook. Als hij getuige is geweest van massaal geweld of een gevecht of groepsactiviteit, heeft hij geen scène gemaakt door anders te zijn of een probleem te maken, maar heeft hij zijn handen eraf gehouden. Hij is niet snel genoeg om de fouten van anderen te melden. Zijn vrouw haalde aan dat ze een keer met hem aan het dineren was in een restaurant toen de ober voedsel morste op een nieuw pak dat hij droeg. In plaats van de man zijn baan te laten verliezen, liet hij het pak schoonmaken. Hij was ook liefdadig ten opzichte van de behoeftigen, volgens zijn vrouw die verklaarde dat hij een aanzienlijk bedrag naar Palestina stuurde, wat de kerkelijke ambtenaren hem vroegen te doen. De familie vindt dat hij niet gehandicapt is door zijn gebrek aan opleiding of dat Cohen zich er zelf gehandicapt door voelt, maar dat hij privé heeft gestudeerd om zichzelf te verbeteren. Ze beschouwden zijn persoonlijkheid als winnend, dat hij een goede verkoper is en dat iedereen hem leuk vindt omdat hij aardig en attent is. Hij wilde het liefst door anderen geliefd worden.

Het bureau meldt dat het voor hem een geluk was dat hij een familie had die hem steunde en hielp bij zijn vrijlating. De vrouw werd bijgestaan door familieleden en ging naar huis naar het appartement, dat door zuster Pauline en haar man werd ingericht. Het bureau meldt dat de inrichting uitgebreid is, maar zorgt voor een huiselijke sfeer.

Cohen's vrouw had plannen voor zichzelf op het gebied van de verkoop en stond te popelen om aan het werk te gaan zodat haar man na zijn vrijlating verder kon gaan. Ze was geïnteresseerd in zijn studie tijdens zijn gevangenschap en dat hij werkopdrachten moest krijgen met betrekking tot het bijhouden van de boekhouding, omdat hij op dat gebied veel te doen had. Mogelijke plannen waren om terug te keren naar het kledingbedrijf of Cohen die Billy Graham bijstond in zijn evangelistische werk. Aan het bureau werd gemeld dat Cohen nauwe banden had met zijn broer Harry, die van plan was naar Chicago te verhuizen. Cohen's schotwond bezorgde hem aanzienlijke problemen en hij was onder de hoede van dokter Zeiler in Los Angeles, waar hij werd behandeld. Zijn arm was af en toe verdoofd door een zenuwbeschadiging.

Cohen kreeg bemoedigende brieven van zijn familie en ook een kleine hoeveelheid fanmail, maar die werd teruggestuurd vanwege het excentrieke karakter van zijn "carrière". Cohen was bang voor de pogingen op zijn leven en probeerde zichzelf op de achtergrond te houden. Hij had enige moeite om de aandacht van anderen af te leiden en tegelijkertijd te proberen niemand te beledigen. 

Het leven na Alcatraz

Cohen werd in januari 1963 overgeplaatst naar de federale gevangenis van de Verenigde Staten in Atlanta, slechts een paar maanden voor de sluiting vanAlcatraz. Tijdens zijn tijd in de federale gevangenis van Atlanta probeerde een andere gevangene Cohen te doden met een loden pijp, terwijl Cohen een opleiding in radio- en televisiereparatie onderging.

Op 14 augustus 1963 ging mede-gevangene Burl Estes McDonald de elektronica-reparatietraining in en hanteerde een drievoetige ijzeren pijp, sloop van achteren op en sloeg de nietsvermoedende Mickey bewusteloos. Cohen liep een ernstig hoofdletsel op als gevolg van scherven van schedelfragmenten die uit het hersenweefsel moesten worden verwijderd en die een bloeding hadden. Mickey onderging een uitgebreide neurochirurgische ingreep en na een coma van twee weken hebben de artsen een stalen plaat aangebracht ter vervanging van de gemangelde botfragmenten in de achterste schedelstreek.

In 1972 werd Cohen vrijgelaten uit de Federale Gevangenis van Atlanta, waar hij zich had uitgesproken tegen gevangenismisbruik. Hij was verkeerd gediagnosticeerd met een maagkanker. Na een operatie ging hij verder met een tournee door de VS, inclusief televisie-optredens, een keer met Ramsey Clark. Hoewel hij de brute aanval overleefde zonder bekende mentale tekortkomingen, zou hij voor de rest van zijn leven volledig gehandicapt zijn en zijn laatste jaren in eenzaamheid doorbrengen. Mickey Cohen stierf in zijn slaap in 1976 en wordt begraven op de Hillside Memorial Park Cemetery in Culver City, Californië.

"Inhoud geleverd door Michael Esslinger - www.alcatrazhistory.com
Mickey Cohen op Alcatraz"