Bewijsstuk: Rode stroom aan Alcatraz: Perspectieven 50 jaar later

In 1969 kwam een groep indianenactivisten, de Indianen van alle stammen genaamd, aan op Alcatraz Island. Zij spraken zich uit tegen het beëindigingsbeleid van de Amerikaanse regering en de bredere benarde situatie van de inheemse Amerikanen. GGNRA herdenkt deze geschiedenis met een speciale tentoonstelling "Red Power on". Alcatraz: Perspectives 50 Years", dat het verhaal vertelt van hun 19 maanden durende bezetting van het eiland, een keerpunt in de beweging voor inheemse Amerikaanse burgerrechten. De tentoonstelling, die gedurende 19 maanden te zien zal zijn, nodigt bezoekers uit om foto's van Ilka Hartmann en Stephen Shames, originele materialen uit de collectie van Kent Blansett en bijdragen van de gemeenschap van ervaren bezetters te bekijken. Voor meer informatie kunt u terecht op hAlcatrazttps://www.nps.gov/goga/red-power-on- .htm.

Opmerkingen over de kunstenaars

Ilka Hartmann

Ilka Hartmann kwam naar de Verenigde Staten toen ze bijna 23 was. Oorspronkelijk een student protestantse theologie, werd ze al snel verliefd op fotografie. Aan de universiteit van Californië in Berkeley, waar ze Duitse literatuur studeerde en Duitse taalonderricht gaf, werd ze diep getroffen door de anti-Vietnam oorlogsbeweging omdat ze zelf in een oorlog, de Tweede Wereldoorlog, was geboren. Als jong meisje dat opgroeide in het naoorlogse Duitsland leerde ze op school over de recente discriminatie, vervolging en uiteindelijke moord op miljoenen mensen in haar land. In de jaren zestig in Berkeley en in de buurt van de staat San Francisco groeide ook het besef dat de verschillende etnische groepen van deze samenleving niet gelijkelijk vertegenwoordigd waren, noch in het curriculum van de universiteiten. 

Al snel brak op beide scholen een sterke protestbeweging voor etnische studies uit, bekend als "De Derde Wereld staking" in 1969. Ilka nam deel aan de staking en fotografeerde de marsen en bijeenkomsten voor de studentenkrant "The Daily Cal". In die tijd leerde ze over La Nada die de woordvoerder was van de kleine indianenclub op de campus.

Op 9 november 1969 zag ze in de Daily Cal dat 14 mensen 's nachts een boot hadden genomen om Alcatrazhet eiland op te eisen voor de Indianen. Wat zou er gebeuren met het ongebruikte eiland in het midden van de baai? Van alle "Derde Wereldvolkeren" waren de Indianen het minst erkend in demonstraties en nu hadden ze een symbolisch gebaar gemaakt dat ieders verbeelding prikkelde en enorme steun creëerde op de campus en in het hele Bay Area.

Pas op 30 mei 1970 kwam Ilka op het eiland omdat ze geen inheemse Amerikanen kende, maar ze volgde de gebeurtenissen in de krant dagelijks. Toen de bezetters de supporters uitnodigden om flessen water mee te nemen, kon Ilka eindelijk de bezetting zelf zien. Met een geleende Pentax en een oude Leica, aan haar gegeven door haar fotolerares, nam ze foto's van de bezetters en ontmoette ze de eerste indianen, van wie een aantal haar leven lang bevriend is gebleven.

In maart 1971 maakte Ilka een tweede reis met een kleine speedboot en verschillende bezetters naar het eiland. Op 11 juni 1971 was Ilka toevallig bij de KQED-televisiezender toen een stem via de intercom aankondigde dat de indianen werden verwijderd uit Alcatraz. Iedereen begon te rennen en Ilka klom in de VW-bus van de tv-ploeg en was er om de gebeurtenissen te documenteren. Binnenkort, haar Alcatraz foto's werden gepubliceerd in kleine Indiase kranten en ze werd uitgenodigd voor inheemse Amerikaanse evenementen. 

Dit werk begon Ilka Hartmanns documentatie over het indiaanse leven zoals het nu is, in de stad of op het reservaat, in de familie of in politieke organisaties zoals de American Indian Movement. Sindsdien heeft ze veel foto-essays gemaakt, waaronder indianen in drukke stedelijke gemeenschappen en op geïsoleerde reservaten, de activisten van de American Indian Movement, portretten van bekende indianen en afbeeldingen van stammen zoals de Navajo, Omaha en Pomo. Haar beelden zijn in vele landen tentoongesteld, waaronder de Verenigde Staten en haar geboorteland Duitsland, en gepubliceerd in kranten, boeken en films.

Haar website www.ilkahartmann.com is een archief van al haar werk.

Stephen Shames

Stephen Shames ging naar Alcatraz met zijn vriend en collega-fotograaf Alan Copeland, kort nadat de Indianen van alle stammen het eiland hadden opgeëist. Hij raakte bevriend met Richard Oakes en met z'n drieën produceerde hij een boek, "Alcatraz is Not an Island" met foto's en Richard Oakes' tekst. Het boek is echter nooit gepubliceerd, misschien omdat Richard's essay destijds te radicaal leek voor de redactie van East Coast. 

Dit foto-essay bevat foto's uit 1969Alcatraz, plus beelden van de Kashia Band of Pomo Indianen (Annie Oakes) in Noord-Californië, het Ateyapi (vaderschap) programma in Rapid City, South Dakota, de Navajo-stam in Torreon, New Mexico, en de Crow Pow Wow bij Billings, Montana.

Kent Blansett

Kent Blansett is een afstammeling van Cherokee, Creek, Choctaw, Shawnee en Potawatomi uit de Blanket, Panther en Smith families. Hij is universitair hoofddocent geschiedenis en indiaans-Amerikaanse studies aan de universiteit van Nebraska in Omaha. 

Kent is ook de uitvoerend directeur van het American Indian Digital History Project, een gratis site om zeldzame inheemse publicaties en efemera te digitaliseren. Hij heeft tal van hoofdstukken en artikelen in zijn boeken gepubliceerd, waaronder: "San Francisco, Red Power, and the Emergence of an Indian City" en "When the Stars Fell from the Sky: The Cherokee Nation and Autonomy during the Civil War". Hij is de auteur van de eerste biografie over Akwesasne Mohawk Inheemse rechtenleider Richard Oakes, een sleutelfiguur in de overname in 1969 van Alcatraz Island door de Indianen van alle stammen organisatie. 

Gepubliceerd in 2018, Kent's boek A Journey to Freedom: Richard Oakes, Alcatrazen de Red Power-beweging belicht Oakes' centrale rol in het Red Power-activisme in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Oakes' leiderschap leidde tot bevrijdingsbewegingen bij AlcatrazFort Lawton, Pit River, Clear Lake, Clear Lake, Rattlesnake Island en door het hele Indiase land. Hij ontvangt talrijke beurzen en onderscheidingen voor zijn beurs voor zijn studiebeurs voor de Alcatraz Beroep. Zijn volgende twee boekprojecten omvatten een geschiedenis van het Native American Rights Fund en Red Power and Popular Culture.

De vertoning van Kent, ,,niet uw Anymore Indianen," is een inzameling van originele artefacten, zeldzame media, nooit vóór gezien foto's, albums, video, kunst, kunst, stripboeken en andere efemera die de geschiedenis achter documenteren. Alcatraz overname van 1969-1971. De voorwerpen die in deze tentoonstelling voorkomen, zijn afkomstig uit zijn privéverzameling, die hij de afgelopen achttien jaar heeft verzameld en bewaard en die betrekking hebben op de Alcatraz Beroep. 

Kents boek is het onderwerp van zijn tentoonstelling, die een rijk overzicht geeft van de geschiedenis van de bezetting vanaf de beginjaren van de inheemse rechten tot en met het ontstaan en de erfenis van de Alcatrazovername. Naast een gedetailleerde blik in de wortels van de Red Power-beweging, zoals verteld door de media en zeldzame objecten, onderzoekt "Not Your Indians Anymore" ook de transformerende impact die de bezetting had op populaire stripboeken van Superman en Batman tot moderne inheemse strips als Tribal Force en andere. 

Ook zullen bezoekers kennismaken met Native Rock N' Roll artiesten die hun talenten hebben ingezet om een soundtrack te maken voor de Red Power beweging. Tijdens een wandeling door de geschiedenis van de Alcatraz overname, kunnen bezoekers zeldzame filmbeelden zien en beluisteren die zijn gemaakt door de beroemde fotografen Blaine Ellis en Walter Chappell in de eerste weken van de bezetting. "Not Your Indians Anymore" is een deel van de voortdurende herdenking van de 50e verjaardag van het Alcatraz overname, gesponsord door de National Park Service.

Brooks Townes

De fotograaf Brooks Townes leefde op een zeilboot in Sausalito wanneer gevraagd door de organisatoren van de Beroep of hij genoeg medezeelieden en boten kon verzamelen omhoog genoeg om 60 IndiÃ"rs aan te nemen. Alcatraz. In de vroege ochtend van de volgende dag, 20 november 1969, kon en deed hij dat ook....behalve 93 Indianen die zich aandienden, zodat twee van de drie boten twee sluipende rondvaarten moesten maken naar "The Rock" zonder licht in het donker. Geen fotografen zien op AlcatrazTownes stelde aan bezettingsleider Richard Oakes voor om hem toestemming te geven om met camera's terug te keren.

Oakes overeengekomen en voor de eerste negen ochtenden voor zonsopgang, Townes sprong van de laatste boot van Sausalito en fotografeerde tot halverwege de ochtend. Toen de Kustwacht niet keek, markeerde hij een boottochtje naar Fisherman's Wharf om foto's van het hete verhaal aan de persagentschappen in San Francisco te laten zien. Om niet gezien te worden door federale officieren die 's nachts naar het eiland keken, kon er geen fotoflitser worden gebruikt. Zijn foto's zijn genomen bij beschikbaar licht.  

Townes gelooft dat zijn de enige nieuwsfoto's zijn van het begin van de bezetting, voorafgaand aan Thanksgiving, behalve een paar toen de San Francisco Chronicle en KRON-TV de eerste ochtend rond 9 uur 's morgens voor een uur of twee cameramensen met federale ambtenaren op pad gingen.

Townes werkte het grootste deel van zijn leven als journalist voor dagbladen en maritieme tijdschriften. Hij is met pensioen in het noordwesten van de Stille Oceaan.