Het vieren van "AlumniAlcatraz"

Een kort verhaal over de geschiedenis van een voormalige bewaker

In samenwerking met Hilton San Francisco Union Square, Alcatraz Cruises zal een gratis paneldiscussie houden op zaterdag 15 juni van 13:30 tot 15:30 uur in de Cityscape Lounge van het hotel. Voor meer informatie en om u in te schrijven gaat u naar: https://alcatrazspeakerseries.eventbrite.com

Een van de prominente panelleden is de voormalige Alcatrazgevangenisbewaker Jim Albright, die van 1959 tot 1963 op het eiland diende. Hij was de laatste bewaker van het eiland op de noodlottige dag van de sluiting van de gevangenis.

Als 24-jarige, getrouwde man en vader van een baby verhuisden Albright en zijn familie in 1959 van Colorado naar San Francisco om zijn eerste baan als gerechtsdeurwaarder aan te nemen. Na zijn verblijf op The Rock, ging Albright verder met het dienen van het federale penitentiaire systeem in Marion, IL; Petersburg, VA; Terra Haute, IN; en Milaan, MI. Albright heeft in totaal 26 jaar gediend.

Albright herinnert zich, "Toen ik in de (Alcatraz) celhuis voor het eerst, kwam het bij me op dat ik nog nooit eerder in een gevangenis heb gezeten en dat ik dan in de beruchte Alcatraz.” Hij vervolgt: "Als de deur die naar het celhuis leidt achter je sluit, krijgt het echt je aandacht."

Nadat hij met zijn voeten op de grond was gekomen, werd de typische werkdag een overbodige routine, hetzelfde geldt tegelijkertijd....een precieze opeenvolging, die alleen werd onderbroken wanneer er een gevecht, een steekpartij, een aanval, een poging tot moord of een ontsnappingspoging plaatsvond. Hij zegt: "Toen werd het erg druk en spannend."

Toen Albright en zijn vrouw Cathy terugkwamen naar Alcatraz nu is het leeg maar nog steeds zo atmosferisch. Wanneer Alcatraz was nog steeds een federale gevangenis, maar de gevangenis leefde 's nachts met de vele veroordeelden die in hun slaap praatten, een sigaret aanstaken, hoesten, snurken, scheten of een toilet doorspoelen.

Albright herinnert zich dat hij echt nooit bang was. Hij kan, afhankelijk van wat er zich aftekent, vrees of opwinding hebben ervaren. Met dat gezegd hebbende, was het leven op het eiland met zijn familie het leven zoals gewoonlijk. Tuurlijk, ze sloten de deuren 's nachts, maar vooral om de kinderen binnen te houden dan om iemand buiten te houden. Albright herinnert zich, "De kinderen speelden zoals andere kinderen die overal speelden."

Terwijl de families die op het eiland woonden zich veilig en geborgen voelden, was er die gedenkwaardige gebeurtenis toen de grote ontsnapping van 1962 plaatsvond. Een van de meesters van die ontsnapping, John Anglin, werkte voor Albright in de kledingkamer. De meeste bewakers zijn het erover eens dat de drie ontsnapte gevangenen verdronken moeten zijn, maar de gevangenen drongen er (destijds) op aan dat ze "het gehaald hadden...." totdat je één op één met ze praatte, en ze vonden dat de ontsnapte gevangenen gefaald hadden.

jim albright in uniform glimlachend

Toen Albright werd gevraagd of hij ooit zou proberen te ontsnappen uit de gevangenis, als hij ooit uit de gevangenis zou zijn opgesloten, beweert hij dat hij een voorsprong heeft in zijn poging, maar dat hij het nooit zou proberen.

Een aantal van de beruchte gevangenen die Albright overzag zijn onder andere:
AZ1576 Weerman (de laatste gevangene)
AZ325 Karpis (staatsvijand #1)
AZ1117 Bumpy Johnson (de "Al Capone of Harlem")
AZ1518 Cohen (met de Joodse maffia)
AZ141414 Sprenz, ("de vliegende bandiet")
Tomoya Kawakita (een verrader die Amerikaanse gevangenen foltert)
James Whitey Bulger (een maffiabaas, aangeklaagd wegens 19 moorden en veroordeeld voor 11).

Jim Albright begeleidt ex-gevangenen uit de cel...

Albright was de laatste bewaker van het eiland. Hij herinnert zich, "Toen ik de laatste gevangene van het eiland begeleidde, wist ik dat mijn werk en mijn huis verdwenen waren."

Zoals op 15 juni zal gebeuren, zullen Albright en zijn mede-alumni Alcatrazzich verzamelen voor een vrij-to-the-publieke paneldiscussie om herinneringen op te halen over het leven op het eiland. Hij merkt op: "Als de overige bewakers en veroordeelden elkaar vinden, kunnen ze het goed met elkaar vinden. De gevangenen hebben hun schuld aan de maatschappij betaald en wij (de bewakers) koesteren geen wrok tegen hen".

Albright's boek, The Last Guard Out, is beschikbaar op Amazon. Of, voor degenen die een gesigneerd exemplaar willen, stuur een e-mail naar [email protected]