Ansichtkaarten van Alcatraz


Historische ansichtkaarten....

Als een van de meest populaire attracties in San Francisco, laat staan in de hele Verenigde Staten, is en is het één van de meest populaire attracties in San Francisco, Alcatrazis en was het nirwana van een ansichtkaart verzamelaar.

Na het doorzoeken van de historische archieven..., Alcatraz Cruises met een aantal meeslepende historische ansichtkaarten uit het verleden om met u te delen en hier is een beetje achtergrond.

Ansichtkaart geschiedenis

Deltiologie, de officiële naam voor het verzamelen van ansichtkaarten, wordt beschouwd als een van de drie grootste verzamelbare hobby's ter wereld, samen met het verzamelen van munten en postzegels. Ansichtkaarten zijn populair vanwege de grote verscheidenheid aan onderwerpen. De geschiedenis zelf kan worden gevolgd op ansichtkaarten, van iconische gebouwen, populaire attracties en beroemde mensen tot kunst, vakantie en meer.

historische ansichtkaart van Alcatraz Island
Gezicht op de zuidkant van het eiland, rond 1900. We kunnen de foto dateren door de aanwezigheid van een complex van houten cellblocks (de zogenaamde Bovengevangenis) op de vlakke paradeplaats links in het midden. Alle gebouwen in dit uitzicht - op één na bij de haven na - zijn nu verdwenen.

 

Naar verluidt werd de eerste briefkaart in 1869 door Dr. Emanuel Herrmann aanbevolen en in datzelfde jaar door de Hongaarse regering aanvaard. De eerste gedrukte kaart werd geboren in 1870 en geproduceerd in verband met de Frans-Duitse oorlog. De eerste reclamekaart verscheen in 1872 in Engeland en de eerste Duitse kaart verscheen in 1874. De Helgoland-kaart uit 1889 wordt beschouwd als de eerste meerkleurige kaart die ooit is gedrukt. Kaarten met foto's van de Eiffeltoren in 1889 en 1890 gaven de ansichtkaart een enorme start op weg naar massale populariteit.

historische ansichtkaart van Alcatraz Island
Gelijkaardig uitzicht op de zuidkant, maar genomen rond 1911. In de tussenliggende jaren hebben zich veel veranderingen voorgedaan, met name de bouw van de "Nieuwe Gevangenis" boven op het eiland. Het zou formeel geopend worden in 1912. Toen dat het geval was, werd de houten "Hogere Gevangenis" compound op de parade gesloopt. Andere toevoegingen zijn de vuurtoren (geopend in 1909) en het appartementencomplex met uitzicht op de haven (voltooid in 1906).

 

In de Verenigde Staten werd in 1873 de vroegst bekende expositiekaart uitgegeven, waarop het hoofdgebouw van de Inter-State Industrial Exposition in Chicago te zien is. Deze kaart en andere vroege reclamekaarten (meestal voorzien van een vignetontwerp) waren oorspronkelijk niet bedoeld als souvenir. De eerste kaart die gedrukt werd met de bedoeling om als souvenir te worden gebruikt, waren de kaarten die in 1893 op de Columbiaanse Expositie in Chicago te koop werden aangeboden.

historische ansichtkaart van Alcatraz Island
Alcatraz gezien vanaf Nob Hill met Angel Island en Tiburon op de achtergrond. De grote olietank rechts stond aan de voet van Powell op het terrein van het huidige Hotel Zephyr.

 

Gedurende deze periode moesten alle particulier gedrukte kaarten worden gefrankeerd tegen het reguliere brieftarief van twee cent. De meeste ansichtkaarten tot 1898 zijn "Undivided Back"-kaarten, wat betekent dat de lijn niet door het midden van de kaart ging. Ook was het wettelijk niet toegestaan om op de adreszijde van een ansichtkaart te schrijven tot 1 maart 1907. Eventuele berichten werden op de voorkant over de foto's of het kunstwerk op de kaart geschreven.

historische ansichtkaart van Alcatraz Island
Nachtzicht van Alcatrazrond 1911. Dit uitzicht is uitgebreid geretoucheerd om het te laten lijken op een nachtelijk uitzicht, compleet met vuurtoren- en maanlichtreflectie.

 

Vanaf 1898 mochten Amerikaanse uitgevers kaarten met de inscriptie "Private Mailing Card, goedgekeurd door de wet van het Congres op 19 mei 1898" drukken en verkopen. Deze particuliere postkaarten moesten worden gepost met postzegels van één cent (dezelfde tariefpostzegels van de overheid) in plaats van de vorige twee cent. Dit was misschien wel de belangrijkste gebeurtenis om de kaarten populairder te maken.

historische ansichtkaart van Alcatraz Island
Luchtfoto van Alcatrazcirca 1934, precies rond de tijd dat het eiland heropend werd als een Amerikaanse gevangenis. Uitzicht is naar het zuiden met de San Francisco waterkant bovenaan.

 

Rond 1900 zagen we de eerste "echte foto"-ansichtkaarten. Dit waren ansichtkaarten met echte foto's en werden meestal afgedrukt op filmstamppapier. Hoewel de meeste "echte foto"-ansichtkaarten reclame- en ruilkaarten waren, waren veel kaarten van entertainers en portretten van familieleden.

 
Bijschrift Krediet

*Een speciaal woord van dank aan historicus John Martini voor de bijschriften van onze historische ansichtkaarten van Alcatraz.