ANGEL ISLAND: San Francisco Bay's Other Island's Other Island...

Gast Blog Post - Judith Fein

Bezoekers van San Francisco staan in de rij om aan boord van de veerboot te gaan naar Alcatrazmaar de meesten van hen realiseren zich niet dat ze ook een combinatie tour naar Angel Island kunnen doen en Alcatraz Island aan boord Alcatraz Cruises. De combo tour is een 15 minuten durende rit naar een van beide eilanden, maar de bezoekers kiezen meestal voor een bezoek aan Alcatraz eerst, dan naar het andere eiland - Angel Island - ook bekend als Ellis Island West.

Bereid je voor op een ontroerende, intieme, trieste blik op een immigratieramp die nu deel uitmaakt van een meeslepend museum, National Park en National Historic Landmark.

Als u zich inschrijft voor een rondleiding door het immigratiecentrum - een echte aanrader - heeft u een persoonlijke, geïnformeerde gids zoals William Warrior, wiens grootmoeder een gedetineerde was, of Sam Louie, die zichzelf beschrijft als ABC (een in Amerika geboren Chinees). Hoewel niemand in Sam's familie erover wilde praten, ontdekte hij dat zijn vader een "papieren" zoon was, tussen andere "papieren" Chinese zonen en dochters die op Angel Island werden vastgehouden. De Chinese uitsluitingswet van 1882 verbood Chinese immigranten de VS binnen te komen, tenzij ze konden bewijzen dat ze familieleden hadden die hier al woonden. Er ontstond een systeem waarbij Chinezen een familielid konden "kopen" en zij werden "papieren" zonen en dochters.

Elke aspirant-immigrant werd verhoord, soms gedurende meerdere dagen, en zijn "papieren" ouder werd apart ondervraagd. Als er discrepanties waren - zelfs kleine verschillen, zoals het aantal ramen in een huis - kon de gedetineerde worden gedeporteerd of de toegang tot de VS worden ontzegd.

Paul Ross voor Angel Island
Fotokrediet: Paul Ross

 

Als hij een zwart Chinees jasje aantrekt terwijl hij met bezoekers praat, wordt Sam zijn vader, "Mr. Louie", die in 1903 werd geboren en een "papieren" zoon werd op Angel Island. "Louie' leidt de bezoekers door de overvolle, slecht geventileerde kazerne, waar meer dan 200 mannen sliepen, en de vrouwenkazerne, waar niet eens genoeg ruimte was om rechtop in bed te zitten. De afstand tussen de meerlagige stapelbedden was minder dan een voet, en de was - die in het toilet moest worden gewassen - wasgoed werd op touwtjes gedrapeerd om te drogen.

"Meneer Louie' toont de bezoekers de overblijfselen van een houten uitkijktoren, waardoor de faciliteit aanvoelde als een gevangenis. De gedetineerden werden 24/7 opgesloten, behalve voor korte perioden van recreatie onder de waakzame ogen van gewapende bewakers. "Louie' begeleidt hen naar de recreatiezaal - gefinancierd door externe steun - waar vrouwelijke gedetineerden Mah Jong konden spelen, ping pong, hun advocaten konden ontmoeten, verhalen of nieuws konden uitwisselen en even konden ontsnappen aan ontmenselijkende en vernederende omstandigheden. Hij wijst op foto's en persoonlijke voorwerpen die toebehoorden aan Chinese mensen die er naar verlangden om Amerika binnen te komen. En hij toont foto's van zijn eigen familie.

Een van de meest gedenkwaardige elementen van de tour zijn de houten muren waar sommige van de gedetineerden, opgesloten, gefrustreerd, gefrustreerd, bang en boos, gesneden gedichten in Chinese karakters. Vanaf het moment dat het Immigratiecentrum in 1910 werd geopend tot aan de sluiting van het centrum door een brand in 1940, hebben immigranten hun gevoelens en meningen in de muren gekerfd, en ambtenaren hebben ze er overheen geschilderd en geschilderd. Het is een wonder dat sommigen van hen de stopverf en verf hebben overleefd.

Het museum biedt informatie over andere nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn onder de gevangenen van Angel Island - Japanners, Koreanen, Filippino's, Europeanen (waaronder Europese Joden), Afrikanen, indianen en notabelen zoals Leo Tolstoj's dochter Alexandra. De Chinezen waren veruit de grootste groep die door Angel Island passeerde, en hun behandeling was de ergste. Ze sliepen, dineerden, trainden, en werden apart van andere "Aziaten" in het ziekenhuis opgenomen. Mannen en vrouwen werden gescheiden, ongeacht hun burgerlijke staat. Kinderen werden soms gescheiden van hun ouders.

In de jaren tachtig werd eindelijk amnestie verleend aan "papieren" zonen en dochters. Bij zijn inauguratie verklaarde Barack Obama 21 januari de dag van het Angel Island, ter ere van alle immigranten die lange perioden van detentie hebben doorgebracht voordat ze Amerika mochten binnenkomen.

ALS JE GAAT:

Veerdienst voor de Alcatraz Island en Angel Island Combo Cruise: www.alcatrazcruises.com

Rondleidingen in het Immigratie Centrum: 7 dollar per volwassene; 5 dollar voor de leeftijd van 6-17 jaar. Voor reserveringen: [email protected] of 415-435-5537. De algemene toegangsprijs is $5 per volwassene en $3 voor kinderen ouder dan 5 jaar.

Tramtouren met gids over het eiland Angel duren ongeveer een uur en omvatten een bezoek aan Fort McDowell WWI en militaire sites van de Tweede Wereldoorlog, kamp Reynolds, dat dateert uit de burgeroorlog en de Indiase oorlogen, en het lanceergebied van de Nike raketten. Scooter en Segway tours zijn ook beschikbaar. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de afgelegen schoonheid, het plantenleven en de campings. Volwassenen: 15 dollar; senioren: 13,50 dollar; kinderen 5-12: 10,00 dollar.