Alcatraz Kunstproject vermenselijkt opsluiting met verbluffende 'Future ID's'.

Gast Blog Post - Peter Hockaday

Toen Jarred Williams werd opgesloten, was hij "een nummer in een archiefkast" en niemand, van correctionele ambtenaren tot gevangenispersoneel, wist zelfs maar zijn naam. Jennifer Leahy sprak over kleurcontrole, van oranje jumpsuits tot de kleur van je huid.

Future ID's at Alcatraz, gepresenteerd in samenwerking met de Golden GateNational Parks Conservancy en het National Park Servicethrough the Art in the Parks programma, geeft een completer beeld van mensen met een overtuigingsgeschiedenis.

"Dit geeft mensen een identiteit. Het geeft ook mensen hoop," bovengenoemde Williams.

Kunstenaar Gregory Sale en een team van projectmedewerkers met een overtuigingsgeschiedenis creëerde een eenvoudig sjabloon om hoop te wekken, met de resultaten op het scherm. Alcatraz Island tot en met oktober.

Het team nodigt de projectdeelnemers uit om zich een beeld te vormen van hun toekomstige zelf, of het nu gaat om een baan of een nieuwe rol in de samenleving. De deelnemers maken dan een kunstwerk dat vaak op een identiteitskaart kan lijken.

In tegenstelling tot die zielloze nummers op de gevangenis ID's, zijn toekomstige ID's geworteld in de hoop en de mogelijkheid van transformatie. Zo is het voor Bruce Fowler, die momenteel gevangen zit in de staatsgevangenis van San Quentin en binnenkort voorwaardelijk vrijgelaten kan worden. Hij stelde zich zijn Future ID voor als schippersvergunning en zei achteraf: "Ik ben me nu meer bewust van wat ik wil en kan me beter op dat doel concentreren".

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

De grote, kleurrijke stukken die hangen in het Nieuwe Industrie-gebouw op Alcatraz Island vertegenwoordigen uiteenlopende interpretaties van het thema Future ID's, van een zelfportret gemaakt van QR-codes tot andere ID's die zeggen "Rehabilitated" en "Mam ook".

"Het vermogen om een leven opnieuw voor te stellen door middel van kunst is een van de grootste geschenken die je een ander mens kunt geven", zei Shaka Senghor, de uitvoerend directeur van de Anti-Recidivism Coalitie, die een boek schreef op de achterkant van enveloppen in een gevangeniscel. "De mogelijkheid om jezelf opnieuw voor te stellen wat er mogelijk is voor jezelf is een van de grootste geschenken die je jezelf kunt geven."

Senghor leverde die woorden op een Future IDs "Day of Public Programs" welkome gebeurtenis bij Alcatraz Island op 16 februari. Een groot deel van het project is gericht op de gemeenschap. Sale en zijn team nodigen groepen uit om gedurende het hele project gezamenlijk kunstmanifestaties en maandelijkse openbare programma's te organiseren.

Op de Dag van de Openbare Programma's werd het belang van de gemeenschap getoond. Henry Frank, een inheemse Amerikaan van Yurok en Pomo afkomst die in San Quentin verbleef, zegende de gebeurtenis en herinnerde iedereen eraan "dit is Ohlone land". Tijdens een sessie hebben de deelnemers aan de workshop de term "inmate ID" fysiek uit een sjabloon gewist, een discussie gevoerd over de betekenis van dat symbolische gebaar en zijn ze vervolgens begonnen met het maken van kunst op het pas vrijgemaakte papier.

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

De hele dag door toonden mensen hun waardering door "jazzhanden" te breken of te geven, om de nestelende aalscholvers op de muur buiten het New Industries Building niet te storen.

Alcatraz en haar gelaagde geschiedenis als een internationale gewetenslocatie is een belangrijk onderdeel van het project, een platform voor het bespreken van de kwesties die spelen.

Deze kwesties zijn van belang voor projectmedewerkers, of ze nu zelf een geschiedenis van overtuigingen hebben of een netwerk van organisaties vertegenwoordigen die mensen helpen bij hun terugkeer naar hun land van herkomst.

Een van de medewerkers is Sabrina Reid, die 25 jaar in en uit de gevangenis heeft doorgebracht en nu met verschillende belangrijke organisaties samenwerkt.

Reid begeleidt jongvolwassenen met een geschiedenis van veroordelingen en maakt deel uit van de voormalige adviesraad van de San Francisco District Attorney George Gascón's Formerly Incarcerated Advisory Board. Ze nam een jonge man mee naar Alcatrazde dag nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten en toen hij met een tafel vol mensen bij Future ID's sprak, had zijn ontroerende verhaal "een impact op de hele plaats".

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

Projectmedewerker Kirn Kim: "Ik vond het een geweldig idee om mijn identiteit te kunnen herdefiniëren. Omdat mijn identiteit al zo lang die van een misdadiger is."

Kim werkt nu bij The California Endowment. Als tiener was hij betrokken bij een spraakmakende zaak in Zuid-Californië en kan er nog steeds niet aan ontkomen, vaak letterlijk, omdat de omstandigheden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zijn reizen beperken. Onlangs was hij bij een autohandelaar in Zuid-Californië toen de verkoper terloops de "donkere jaren" op Kim's middelbare school noemde.
Kim ontmoette Sale kort nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. Hij worstelde met zijn terugkeer en iedereen zei hem dat hij "gewoon door moest gaan met je leven." Hij vond het moeilijk om de laatste 20 jaar gewoon te laten vallen en respectloos voor de familie van het slachtoffer. Nu werkt hij aan het herdefiniëren van stereotypen binnen de Aziatisch-Pacifische eilandersgemeenschap, waar een veroordelingsgeschiedenis het ultieme taboe is.

"De mensen begrijpen niet hoezeer deze massale opsluitingsbeweging iedereen heeft getroffen," zei Kim. "Iedereen gaat er automatisch van uit dat degenen die door het systeem worden beïnvloed de 'anderen' zijn. Dat zijn zij, niet wij."""

Net als Kim maken andere leden van het samenwerkingsteam deel uit van een groeiend netwerk van individuen en organisaties die het verhaal van de herintreding opnieuw willen kaderen. Dr. Luis Garcia zegt: "Als je de statistieken ziet, begrijp je waarom." Hoewel de Verenigde Staten 5 procent van de wereldbevolking heeft, heeft het 25 procent van de wereldbevolking in de gevangenis en 95 procent van die mensen zal worden vrijgelaten. Van de gedetineerden zijn mensen die onder de armoedegrens leven en mensen van kleur onevenredig goed vertegenwoordigd.

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

Williams, die ooit "slechts een nummer" was, gebruikt nu onderzoek en gegevens om organisaties te helpen die proberen gevangenissen te sluiten. Toen hij naar San Francisco kwam om zijn eigen ID te zien, met zijn huidige rol als Director of Research in het Katal Center en Soros Justice Advocacy Fellow bij Open Society Foundations, had hij dezelfde reactie als veel mensen die hun ID's hebben moeten zienAlcatraz: ontzag.

"Sommige ID's zijn ongelofelijk, je kunt je niet verplaatsen als je die ziet," zei Williams. "Toen ik ze zag, en ik ben heel goed op de hoogte van wat er aan de hand is, dacht ik niet dat 'een gevangene die kunst doet'. Ik dacht alleen maar 'artiest'."

Toekomstige ID's bij Alcatrazis te zien in het New Industries Building tot en met oktober 2019. Het nieuwe industriegebouw gaat om 11:00 uur open. Toelating is inbegrepen bij uw Alcatraz ticket. Ga naar www.alcatrazcruises.com om tickets te kopen.

Peter Hockaday is de Golden GateNational Parks Conservancy Editorial Director.