Alcatraz Kunstproject vermenselijkt opsluiting met verbluffende 'Future ID's'.

Gast Blog Post - Peter Hockaday

When Jarred Williams was incarcerated, he was “a number in a file cabinet” and nobody from correctional officers to prison staff even knew his name. Jennifer Leahy talked about being controlled by color, from orange jumpsuits to the color of your skin.

Future IDs at Alcatraz, presented in partnership with the Golden Gate National Parks Conservancy and the National Park Service through the Art in the Parks program, shows a more complete picture of people with conviction histories.

"Dit geeft mensen een identiteit. Het geeft ook mensen hoop," bovengenoemde Williams.

Artist Gregory Sale and a team of project collaborators with conviction histories created a simple template to produce hope, with the results on display on Alcatraz Island through October.

The team invites project participants to envision their future self, whether it’s a job or a new role in society. Participants then create artwork that can often resemble an identification card.

In tegenstelling tot die zielloze nummers op de gevangenis ID's, zijn toekomstige ID's geworteld in de hoop en de mogelijkheid van transformatie. Zo is het voor Bruce Fowler, die momenteel gevangen zit in de staatsgevangenis van San Quentin en binnenkort voorwaardelijk vrijgelaten kan worden. Hij stelde zich zijn Future ID voor als schippersvergunning en zei achteraf: "Ik ben me nu meer bewust van wat ik wil en kan me beter op dat doel concentreren".

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

The large, colorful pieces hanging in the New Industries Building on Alcatraz Island represent diverse interpretations of the Future IDs theme, from a self-portrait made of QR codes to other IDs that say “Rehabilitated” and “Mom too.”

"Het vermogen om een leven opnieuw voor te stellen door middel van kunst is een van de grootste geschenken die je een ander mens kunt geven", zei Shaka Senghor, de uitvoerend directeur van de Anti-Recidivism Coalitie, die een boek schreef op de achterkant van enveloppen in een gevangeniscel. "De mogelijkheid om jezelf opnieuw voor te stellen wat er mogelijk is voor jezelf is een van de grootste geschenken die je jezelf kunt geven."

Senghor leverde die woorden op een Future IDs "Day of Public Programs" welkome gebeurtenis bij Alcatraz Island op 16 februari. Een groot deel van het project is gericht op de gemeenschap. Sale en zijn team nodigen groepen uit om gedurende het hele project gezamenlijk kunstmanifestaties en maandelijkse openbare programma's te organiseren.

Op de Dag van de Openbare Programma's werd het belang van de gemeenschap getoond. Henry Frank, een inheemse Amerikaan van Yurok en Pomo afkomst die in San Quentin verbleef, zegende de gebeurtenis en herinnerde iedereen eraan "dit is Ohlone land". Tijdens een sessie hebben de deelnemers aan de workshop de term "inmate ID" fysiek uit een sjabloon gewist, een discussie gevoerd over de betekenis van dat symbolische gebaar en zijn ze vervolgens begonnen met het maken van kunst op het pas vrijgemaakte papier.

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

De hele dag door toonden mensen hun waardering door "jazzhanden" te breken of te geven, om de nestelende aalscholvers op de muur buiten het New Industries Building niet te storen.

Alcatraz en haar gelaagde geschiedenis als een internationale gewetenslocatie is een belangrijk onderdeel van het project, een platform voor het bespreken van de kwesties die spelen.

Those issues hit home for project collaborators, whether they have conviction histories themselves or represent a network of organizations helping people with re-entry.

Een van de medewerkers is Sabrina Reid, die 25 jaar in en uit de gevangenis heeft doorgebracht en nu met verschillende belangrijke organisaties samenwerkt.

Reid begeleidt jongvolwassenen met een geschiedenis van veroordelingen en maakt deel uit van de voormalige adviesraad van de San Francisco District Attorney George Gascón's Formerly Incarcerated Advisory Board. Ze nam een jonge man mee naar Alcatrazde dag nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten en toen hij met een tafel vol mensen bij Future ID's sprak, had zijn ontroerende verhaal "een impact op de hele plaats".

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

Projectmedewerker Kirn Kim: "Ik vond het een geweldig idee om mijn identiteit te kunnen herdefiniëren. Omdat mijn identiteit al zo lang die van een misdadiger is."

Kim werkt nu bij The California Endowment. Als tiener was hij betrokken bij een spraakmakende zaak in Zuid-Californië en kan er nog steeds niet aan ontkomen, vaak letterlijk, omdat de omstandigheden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zijn reizen beperken. Onlangs was hij bij een autohandelaar in Zuid-Californië toen de verkoper terloops de "donkere jaren" op Kim's middelbare school noemde.
Kim ontmoette Sale kort nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. Hij worstelde met zijn terugkeer en iedereen zei hem dat hij "gewoon door moest gaan met je leven." Hij vond het moeilijk om de laatste 20 jaar gewoon te laten vallen en respectloos voor de familie van het slachtoffer. Nu werkt hij aan het herdefiniëren van stereotypen binnen de Aziatisch-Pacifische eilandersgemeenschap, waar een veroordelingsgeschiedenis het ultieme taboe is.

“People don’t understand how much this mass incarceration movement affected everyone,” Kim said. “Everyone automatically assumes that those who are affected by the system are the ‘others.’ That’s them, not us.’”

Net als Kim maken andere leden van het samenwerkingsteam deel uit van een groeiend netwerk van individuen en organisaties die het verhaal van de herintreding opnieuw willen kaderen. Dr. Luis Garcia zegt: "Als je de statistieken ziet, begrijp je waarom." Hoewel de Verenigde Staten 5 procent van de wereldbevolking heeft, heeft het 25 procent van de wereldbevolking in de gevangenis en 95 procent van die mensen zal worden vrijgelaten. Van de gedetineerden zijn mensen die onder de armoedegrens leven en mensen van kleur onevenredig goed vertegenwoordigd.

Kunstwerken hangend in New Industries Building in Cellhouse aan Alcatraz Island
Foto door Paul Myers / Parks Conservancy

Williams, die ooit "slechts een nummer" was, gebruikt nu onderzoek en gegevens om organisaties te helpen die proberen gevangenissen te sluiten. Toen hij naar San Francisco kwam om zijn eigen ID te zien, met zijn huidige rol als Director of Research in het Katal Center en Soros Justice Advocacy Fellow bij Open Society Foundations, had hij dezelfde reactie als veel mensen die hun ID's hebben moeten zienAlcatraz: ontzag.

“Some of the IDs are incredible, you can’t not be moved when you see those,” Williams said. “When I saw them, and I’m very in tune with what’s going on, I didn’t think ‘incarcerated person doing art.’ I just thought ‘artist.’”

Toekomstige ID's bij Alcatrazis te zien in het New Industries Building tot en met oktober 2019. Het nieuwe industriegebouw gaat om 11:00 uur open. Toelating is inbegrepen bij uw Alcatraz ticket. Ga naar www.alcatrazcruises.com om tickets te kopen.

Peter Hockaday is de Golden GateNational Parks Conservancy Editorial Director.