Een brug is geboren

Het delen van de onderscheiding met Alcatraz Island als een van TripAdvisor's "Top Tien Landmarks in de Verenigde Staten", is de Golden Gatebrug gewoon....legendarisch.

Eighty-six years ago, on January 5, 1933, construction of this iconic San Francisco landmark started when workers began excavating 3.25 million cubic feet of dirt to accommodate the structure’s huge anchorages.

As the Gold Rush introduced the city-by-the-bay to immigrants from around the world, beginning in 1849, speculators soon realized that the land north of San Francisco would become increasingly valuable in proportion to its accessibility to the city.

Soon, a plan was hatched to build a bridge that would span the Golden Gate, a narrow, 400-foot deep strait that serves as the mouth of the San Francisco Bay, connecting the San Francisco Peninsula with the southern end of Marin County.

Hoewel het idee teruggaat tot 1869, is het voorstel in 1916 ontstaan. Een voormalig ingenieur-student, James Wilkins, werkzaam als journalist bij het San Francisco Bulletin, riep op tot een hangbrug met een middenspanning van 3.000 voet, bijna twee keer de lengte van alle bestaande bruggen. Het idee van Wilkins kostte naar schatting een verbazingwekkende 100 miljoen dollar. Zo, begon de de stadsingenieur van San Francisco, Michael M. O'Shaughnessy (hij is ook gecrediteerd voor het komen met de naam Golden GateBrug) te vragen bridge engineers of zij het voor minder konden doen.

De ingenieur en de dichter Joseph Strauss, een 5 voet lang Cincinnati-geboren Chicagoan, zei hij kon.

Uiteindelijk, besloten O'Shaughnessy en Strauss zij een zuivere opschortingsbrug binnen een praktische waaier van $25-30 miljoen met een belangrijkste spanwijdte minstens 4.000 voet konden bouwen. Het bouwplan stuitte nog steeds op verzet, inclusief rechtszaken, uit vele bronnen. Tegen de tijd dat de meeste obstakels waren weggenomen, was de Grote Depressie van 1929 begonnen, waardoor de financieringsmogelijkheden beperkt waren, dus overtuigden de ambtenaren de kiezers om 35 miljoen dollar aan schulden in entreegeld te steunen, onder vermelding van de banen die voor het project zouden worden gecreëerd. De obligaties konden echter pas in 1932 worden verkocht, toen de Bank of America uit San Francisco ermee instemde het hele project te kopen om de lokale economie te helpen.

The Golden Gate Bridge officially opened on May 27, 1937, the longest bridge span in the world at the time. The first public crossing had taken place the day before, when 200,000 people walked, ran and even roller skated over the new bridge.

With its tall towers and famous red paint job, the bridge quickly became a famous American landmark, and a symbol of San Francisco. She still stands tall and proud and is one of the Top Ten Modern Wonders of the World.