Een brug is geboren

Het delen van de onderscheiding met Alcatraz Island als een van TripAdvisor's "Top Tien Landmarks in de Verenigde Staten", is de Golden Gatebrug gewoon....legendarisch.

Zesentachtig jaar geleden, op 5 januari 1933, begon de bouw van dit iconische monument van San Francisco toen de arbeiders begonnen met het opgraven van 3,25 miljoen kubieke meter vuil om de enorme ankerplaatsen van het gebouw te herbergen.

Toen de Gold Rush de stad bij de baai introduceerde bij immigranten uit de hele wereld, beginnend in 1849, beseften speculanten al snel dat het land ten noorden van San Francisco steeds waardevoller zou worden in verhouding tot de toegankelijkheid tot de stad.

Al snel werd een plan uitgekomen om een brug te bouwen die de Golden Gatesmalle, 400 voet diepe zeestraat zou overspannen, een smalle, 400 voet diepe zeestraat die dient als de monding van de San Francisco Bay, die het schiereiland San Francisco verbindt met het zuidelijke uiteinde van Marin County.

Hoewel het idee teruggaat tot 1869, is het voorstel in 1916 ontstaan. Een voormalig ingenieur-student, James Wilkins, werkzaam als journalist bij het San Francisco Bulletin, riep op tot een hangbrug met een middenspanning van 3.000 voet, bijna twee keer de lengte van alle bestaande bruggen. Het idee van Wilkins kostte naar schatting een verbazingwekkende 100 miljoen dollar. Zo, begon de de stadsingenieur van San Francisco, Michael M. O'Shaughnessy (hij is ook gecrediteerd voor het komen met de naam Golden GateBrug) te vragen bridge engineers of zij het voor minder konden doen.

De ingenieur en de dichter Joseph Strauss, een 5 voet lang Cincinnati-geboren Chicagoan, zei hij kon.

Uiteindelijk, besloten O'Shaughnessy en Strauss zij een zuivere opschortingsbrug binnen een praktische waaier van $25-30 miljoen met een belangrijkste spanwijdte minstens 4.000 voet konden bouwen. Het bouwplan stuitte nog steeds op verzet, inclusief rechtszaken, uit vele bronnen. Tegen de tijd dat de meeste obstakels waren weggenomen, was de Grote Depressie van 1929 begonnen, waardoor de financieringsmogelijkheden beperkt waren, dus overtuigden de ambtenaren de kiezers om 35 miljoen dollar aan schulden in entreegeld te steunen, onder vermelding van de banen die voor het project zouden worden gecreëerd. De obligaties konden echter pas in 1932 worden verkocht, toen de Bank of America uit San Francisco ermee instemde het hele project te kopen om de lokale economie te helpen.

De Golden Gatebrug werd officieel geopend op 27 mei 1937, de langste brug overspanning ter wereld in die tijd. De eerste openbare oversteek had de dag ervoor plaatsgevonden, toen 200.000 mensen liepen, renden en zelfs rolschaatsten over de nieuwe brug.

Met zijn hoge torens en het beroemde rode schilderwerk werd de brug al snel een beroemd Amerikaans herkenningspunt en een symbool van San Francisco. Ze staat nog steeds hoog en trots en behoort tot de top tien van moderne wonderen van de wereld.