James "Whitey" Bulger was geen gewone crimineel...

Gast Blog Post -Michael Esslinger

James "Whitey" Bulger, 1428-AZ, was geen gewone crimineel. Toen hij Alcatrazin 1958 aankwam, viel de zachtaardige Bulger, bekend als gewoon "Jimmy" voor medeconfraters, niet op als de man die de Al Capone van zijn tijd zou worden.

Whitey Bulger is het onderwerp geweest van verschillende grote Hollywood-films en -documentaires. Martin Scorsese gebruikte Bulger's persona als model voor het centrale personage in zijn film The Departed, de Academy Award winnaar voor beste foto in 2007. Hij merkte later tijdens een interview op: "We zeggen geenszins dat Francis Costello, gespeeld door Jack Nicholson, een direct patroon heeft van Whitey Bulger, maar laat ik het zo zeggen, we voelden ons op ons gemak in het personage; we voelden ons op ons gemak in de situatie, omdat we wisten dat het waar was....".

Aan het eind van de jaren zeventig werd hij de hoofdfiguur van de Winter Hill bende, het Iers-Amerikaanse misdaadsyndicaat bij uitstek in de omgeving van Boston. Hij heeft bijna drie decennia lang aan de top van de criminele onderwereld van Boston gestaan zonder ooit aangeklaagd te zijn voor zelfs maar een misdrijf.

In boekwinkels worden echte misdaadsecties gedomineerd door werken die zijn leven en misdaden in kaart brengen en in films wordt hij afgeschilderd als een praktische handhaver die de straten van Boston en daarbuiten regeerde. Hij groeide op in de harde woningbouwprojecten in Zuid-Boston en verafgoodde als jongen de meer dan levensgrote Hollywood-schurken zoals James Cagney, Edward G. Robinson en George Raft. Bulger die later commentaar gaf, "Die mannen waren de helden van kinderen van mijn leeftijd in de projecten...."

Ondanks de talrijke boeken en films over het leven van Bulger, wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de vormende jaren die hij besteedde aan Alcatraz en Bumpy Johnson die hij op de rotsen heeft gediend. Voor de jonge Bulger, Alcatraz was niet alleen een eerste rij zetel voor het kijken naar de hoogste laag van misdaadfiguren en hoe zij zich gedroegen bij het lopen tussen collega's, maar droeg ook bij aan een van de grootste gevangenisbreuken van de 20e eeuw. Zijn rol in de beroemde ontsnapping van Frank Morris en de Anglin Brothers in 1962 zou een oefenterrein worden om te begrijpen wat er nodig is om succesvol te verdwijnen terwijl hij op de vlucht is voor de autoriteiten.

Bulger's pad om Alcatrazop jonge leeftijd te beginnen. Toen hij nog maar 14 was, werd hij gearresteerd en beschuldigd van diefstal. Tegen de jaren '50 was hij afgestudeerd aan ernstigere misdaden, dan eindelijk in 1955, Bulger zou beginnen met een reeks bankovervallen die zouden beginnen in Rhode Island, met Carl Smith die later ook tijd zou dienen op de Rock als1238-AZ, en later met misdaadpartner Richard Barchard (1251-AZ), die samen de Hoosier State Bank in Hammond, Indiana, beroofde, met een net van meer dan $12.000 in contanten. Zij volgden bij elke overval een specifieke aanpak. Met een pistool in elke hand als in de stijl van een oude westerse bandiet, zou Bulger het doel houden op bankmedewerkers, terwijl Barchard het geld in een zak schepte en vervolgens beiden vluchtten naar een gestolen vluchtauto die werd bestuurd door Barchard's vrouw Dorothy. De auto werd naar een nabijgelegen parkeerplaats gereden en toen werd er overgeschakeld naar een andere auto waar Bulger's vriendin op hen wachtte. Een landelijke klopjacht door de wetshandhaving werd gelanceerd om de mannen en hun medeplichtigen voor de rechter te brengen. Tegen de tijd dat Bulger uiteindelijk werd gevangen genomen op 2 december 1955, in Miami, Florida, hadden de overvallen meer dan 100.000 dollar in contanten binnengebracht.

37 blogbericht; Richard Barchard, 1251-AZ
Richard Barchard, 1251-AZ...

Bulger kreeg een straf van 20 jaar en werd in juli 1956 in eerste instantie naar de Amerikaanse gevangenis in Atlanta, Georgia, gestuurd. De jaren in Atlanta waren taai met Bulger die aan medische proeven voor de behandelingen van de Malaria en later het heimelijke MK - Ultra LSD testen deelneemt die onder openbaar nauwkeurig onderzoek voor de brutaliteit zouden vallen het aan menselijke onderwerpen oplegde. Gedetineerden hebben voor hun deelname ruim op tijd studiepunten van hun straf gekregen. Het was in Atlanta dat hij voor het eerst verschillende veroordeelden ontmoette die hij later op de rotsen zou dienen.

In februari 1958 waren Frank Morris, de broers John, Clarence en Alfred Anglin, die later zouden deelnemen aan een van de beroemde gevangenisbreuken in de Amerikaanse geschiedenis, ook in Atlanta en het was hier dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Bulger had een ontsnapping gepland, en in een rapport van de Associate Warden gaf hij aan dat hij in elk ontsnappingsplot dat ze ontdekt hadden, Bulger een rol had gespeeld in de planning. De Bulger was betrokken bij een mislukte ontsnapping samen met een andere veroordeelde John Paul Scott die tijd zou dienen op een andere manier. Alcatraz en later zijn eigen poging om te breken. Een informant identificeerde Bulger als een agent die de zaagbladen van een officier had vastgezet, en ondanks de harde opsluiting in eenzame opsluiting, weigerde hij de identiteit op te geven. Terwijl het dienen van tijd in eenzame opsluiting, Bulger celled tegenover Frank Morris en de twee bracht talloze uren in nutteloze gesprek. Op 21 oktober 1959, Bulger's officiële overplaatsingsopdracht aan Alcatraz werd uitgegeven en hij kwam minder dan een maand later aan als 1428-AZ.

37 blogpost; Officiële overschrijvingsopdracht van de Bulger naar Alcatraz.
De officiële overplaatsingsopdracht van de Bulger naar Alcatraz.

De eerste cel van de Bulger, C-145, bevond zich langs de hoofdgang van Broadway. Hier stond hij aan de bar en ontmoette hij Clarence "Joe" Carnes, die berichten van verschillende vrienden die al naar het eiland waren gekomen, doorgaf. Carnes en Bulger zouden goede vrienden worden tijdens zijn ambtstermijn op Alcatraz. In december verhuisde hij naar de top van C Block naar C-314, waar hij meestal zijn jaren op de Rock bleef. Het bovenste gedeelte van C Block was een begeerde zone. Het was op het hoogste niveau waar de gevangenen tijdens routine- en verrassingsinspecties de gevangenisdirecteuren ruim van tevoren de trap konden horen opklimmen. De cellen langs deze gang stonden tegenover de uitgestrekte cementmuur van D Block en de cellen op de bovenste verdieping waar Bulger woonde, hadden de helderste en warmste cellen omdat de stralen van de felle zon warmte gaven aan een verder somber landschap. Bulger uitgebreid gelezen uit de Alcatraz en hield van veel van de klassiekers, waaronder de westerse avonturenromans van Zane Grey.

37 blogpost; Bulger's cell
Whitey Bulger's hoofdcel (C-314) op het derde niveau van C Block. De cel stond tegenover een uitgestrekte cementmuur, maar was stil met fel zonlicht om te lezen, en bood redelijke privacy van patrouillerende bewakers langs de flats.

Op Alcatraz, Bulger bekleedde een verscheidenheid van het werk rollen, met inbegrip van het werken in kleding kwestie in de kelder van de celhuis en vervolgens in oktober 1960, nam hij een baan als onderdeel van de cel onderhoud detail. Hij begeleidde een nieuwkomer, John Anglin, die later zou deelnemen aan een van de beroemdste gevangenisbreuken uit de Amerikaanse geschiedenis.

Na zijn onderhoudsopdracht nam hij in december 1960 een nieuwe baan aan in de gevangenis, waar hij werkte onder leiding van een officier A.G. Bloomquist. Hier verdween het typische stereotype van de bewaker tegen de gevangene en ontstond er een hechte vriendschap tussen de gevangenen. Bulger merkte later op dat zodra de dag het werk was voltooid, Bloomie liet de mannen uit te werken en te praten met elkaar. Bulger bewonderde hem omdat hij respectvol was en vertrouwen had in de veroordeelden en nooit zijn macht over hen misbruikte. Hij commentaar op Bloomie: "Het respect voor Bloomie steeg tot een zodanig niveau onder de gevangenenbevolking dat er een onuitgesproken code onder de mannen was die in het geval van een ontsnappingspoging, Bloomie niet zou worden geschaad. Voor mij werd hij een vertrouwde vriend, zelfs na mijn vrijlating uit de gevangenis. Het is ironisch, want de Hollywood-afbeeldingen van de relaties tussen gevangenen en officieren waren vaak tegenstrijdig en vol strijd, maar Bloomie werd voor mij een iconische figuur. Terugkijkend op mijn ambtstermijnAlcatraz, herinner ik me hem met een diep gevoel van bewondering en eerbied. Na mijn vrijlating ontmoetten we elkaar tijdens verschillende diners en we genoten ervan om over onze gezinnen te praten en keken beiden met groot optimisme naar de toekomst.

Een andere prominente figuur bij Bulger was Mickey Cohen, 1518-AZ. Hij kwam aan op Alcatraz in juli 1961 en Bulger gaf later toe dat hij Mickey bewonderde en hoe hij zich in het gezelschap van medeconfraters staande hield. Cohen gaf de jonge Jimmy Bulger vaak een knik toen ze elkaar passeerden in de celblok tijdens de maaltijden en wanneer hij zijn wekelijkse kledingkwestie zou oppakken. Hij bleef meestal op zichzelf, maar was trots en respecteerde iedereen, ongeacht ras of criminele achtergrond, inclusief officieren. Bulger later commentaar: "Mickey was een trotse kleine jongen en een overlevende. Hij was erg geliefd bij alle jongens vanAlcatraz...."

37 blogpost; Mickey Cohen, 1518-AZ, 1518-AZ
Mickey Cohen, 1518-AZ...

Bulger was ook een nauwe insider van de ontsnapping van Frank Morris en de gebroeders Anglin in 1962Alcatraz. Na een vriendschap te hebben gesloten met Morris in Atlanta, hielp hij advies te geven over de beste methoden voor niet alleen de mechanismen van de ontsnapping, maar ook hoe te voorkomen dat ze gevangen worden genomen tijdens hun jaren van vrijheid. Het was tijdens die discussies dat hij deze beste praktijken nam en deze als hulp beschouwde bij zijn eigen ontwijking van meer dan zestien jaar gevangenschap. Hij is er vast van overtuigd dat hij gelooft in hun voortbestaan en dat het verbreken van alle banden met familie en vrienden essentieel was. Hij merkte op: "Om te overleven, begreep ik het belang van het verbreken van alle contact met geliefden en het vasthouden aan dat niveau van discipline. Het was moeilijk om die banden met je geliefden te verbreken, maar noodzakelijk voor mijn eigen overleven en hun bescherming. We wisten allemaal de straf die op de onschuldigen zou vallen waar we om gaven. Je moet er rekening mee houden waarom ze nooit meer gezien of gehoord zijn. Vrijheid kwam voor zo'n grote prijs, maar het was nog steeds beter dan de lange en eenzame jaren in de gevangenis.

De befaamde ontsnapping was een diepgaande gebeurtenis van zijn leven en hij herinnerde zich de mannen van de Alcatraz en de ontsnapping die velen dachten dat ze konden sluiten.... Alcatraz. Hij merkte op: "De ochtend van de ontsnapping was een van de gelukkigste momenten van mijn leven. Ik kan het me nog steeds herinneren alsof het gisteren was. Toen de verwoede bewakers zich realiseerden dat Morris en de broers waren ontsnapt, was het gejuich zo luid dat het mijlenver te horen was! Voor mij was het de grootste ontsnapping in de geschiedenis van de VS en bereikt onder de meest extreme veiligheidsmaatregelen. De hoop van de directeur was 'They Drowned!'. Veroordeelden geloofden 'Ze hebben het gemaakt!' Ik denk dat ze het vrij gemakkelijk hadden kunnen maken. Ze hebben waarschijnlijk een auto gestolen en hadden vele kilometers achter zich voordat ze een verhuizing maakten om geld te krijgen. Ze waren slim en ze hadden verschillende fasen en verschillende onvoorziene omstandigheden in hun plan. Ze zetten veel afstand tussen hen in en Alcatrazin korte tijd. Ze wisten ook hoe ze verdenkingen konden vermijden. De ene man fronten en de andere twee blijven volledig buiten beeld. Ze blijven volledig geïsoleerd, alleen maar tv kijken en lezen. Zoals president Lyndon Johnson ooit over de slimme Texaanse muilezel zei: "Een grote storm komt en de muilezels komen en de muilezels liggen daar stil te wachten tot hij gewoon overwaait". Het gezegde ging zoiets als dat, maar ik dacht er vaak aan tijdens mijn eigen tijd op de vlucht..."...

James Bulger werd uiteindelijk overgeplaatst naar een ander land.... Alcatraz in juli 1962, slechts een maand na de grote ontsnapping aan de Alcatraz. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten uit de gevangenis in 1965 en de federale aanklagers zouden later zeggen dat Bulger leidde Zuid-Boston's Winter Hill bende van de late jaren 1970 tot het midden van de jaren 1990, een van de machtigste misdaadsyndicaten in de Verenigde Staten. In 1975 zou Bulger een deal hebben gesloten met de FBI, waar hij informatie over de Italiaanse maffia heeft verstrekt in ruil voor bescherming tegen vervolging. Het was een bewering die hij met klem ontkende en die hij met kracht naar voren bracht en die getuigt van zijn medewerking dat hij nooit enige informatie van waarde aan de autoriteiten heeft verstrekt. Hij maakte glashelder dat hij informatie kocht, maar deze nooit voor welke prijs dan ook verkocht.

In januari 1995, zijn FBI handler en vriend uit zijn kindertijd tipte hem dat een arrestatiebevel op afpersing beschuldigingen was aanstaande en het was een kwestie van tijd voordat een aantal maffia-gerelateerde moorden zou worden toegeschreven aan hem, als gevolg van pleidooi deals maakte mijn andere voormalige medewerkers. Hij zou voor bijna zestien jaar verdwijnen, ondanks een van de meest agressieve voortvluchtige klopjachten uit de geschiedenis.

37 blogpost; Bulger's appartement
Het rustige appartementencomplex in Santa Monica, Californië, waar Bulger in 2011 na 16 jaar op de vlucht werd veroverd. Hij woonde in het appartement op de bovenste verdieping, helemaal rechts.

Op 22 juni 2011 arresteerde de FBI Bulger en zijn vriendin, Catherine Greig, in een bescheiden appartementencomplex in Santa Monica aan de kust van Zuid-Californië. Op het moment van zijn gevangenneming, was hij gestegen tot nummer één op de FBI's "Top Tien Meest Gezocht Lijst". Hier had hij een rustig leven geleefd en had hij meestal een misdaadvrij bestaan geleid. Zelfs in zijn latere leven keek Bulger altijd terug op zijn jaren... Alcatraz met nostalgie en goede herinneringen aan oude vrienden. Bij het doornemen van boeken over de geschiedenis van het eiland, vergeleek hij het met het doorbladeren van een oud middelbare schooljaarboek. De herinneringen zijn bitterzoet. Moeilijke jaren met goede vrienden. Hij hield de mannen van Alcatraz in hoog aanzien en toen hij later hoorde van de dood en begrafenis van "Joe" Carnes in een ongemerkt paupers graf, uit respect en hun vriendschap, liet hij hem opgraven en zorgde hij voor een dure kist en een goede ceremonie en begrafenis. Bulger probeerde de mythes over zijn leven uit Hollywood-films te ontkrachten.

37 blogpost; Clarence "Joe" Carnes, 714-AZ, 714-AZ
Clarence "Joe" Carnes, 714-AZ...

Vlak voordat Bulger op de vlucht ging, bezocht hij Alcatraz met zijn toenmalige vriendin Theresa Stanley. Ze bezochten zijn oude celblok en deden denken aan zijn jaren aan de Rock. Zelfs decennia na zijn vrijlating uit de gevangenis was er één handelsmerk dat meerdere van zijn medewerkers zich herinnerden.... de Alcatraz riemgesp die hij altijd droeg. Het was een symbool van zijn verleden en de vele vriendschappen die hij tijdens de zwaarste jaren van zijn leven had. Voor veel van de mannen die voor het eerst voet op de Alcatrazwas hun criminele verleden ten einde gekomen, maar voor James "Whitey" Bulger was het nog maar het begin.