Anglin Brothers Ontsnappen

Gast Blog Post -Michael Esslinger

Als je een groep nationale parkwachters zou verzamelen die werken aan... Alcatraz en hen vragen om de meest voorkomende vragen op te schrijven die ze ontvangen, kun je ze waarschijnlijk op ongeveer vijf vragen spijkeren (geven of nemen). Waar is Al Capone's cel? Waar was de Birdman's cel? Waar is het toilet? Was Whitey Bulger echt aan het werk op Alcatraz? En.... de grote.... Denk je dat ze het echt gehaald hebben (verwijzend naar de Anglin Brothers)?

Terwijl er andere gevangenen waren die verdwenen zijn na hun ontsnapping uit "The Rock", is het de ontsnapping uit 1962 die de verbeelding van het publiek heeft gegrepen. De mensen hoeven hen niet bij naam te noemen....wanneer de vraag opkomt, is het duidelijk dat ,,zij" de stilzwijgende verwijzing naar Frank Morris en Broers John & Clarence Anglin en hun epische grote vlucht van is. Alcatraz. Clint Eastwood kan heel wat krediet voor het maken van de mensen volkshelden nemen aangezien hij het verhaal aan het leven in zijn 1978 epische film Ontsnappen van 1978 bracht. Alcatraz.

Eastwood, die Frank Morris in de film portretteerde, bracht een meeslepend (maar in Hollywood-stijl) verhaal dat ons allemaal nog steeds intrigeert, meer dan een halve eeuw nadat de tientallen vluchtkunstenaars onder de dekmantel van de nacht verdwenen. Ze zijn legendarische figuren geworden en het is hun verhaal dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt om de plaats van het misdrijf uit de eerste hand te zien.

Maar is het echt gebeurd? Hebben ze het overleefd? Zijn ze verdronken in de kille wateren van San Francisco Bay? Wat is het echte bewijs? Waarom is er zo'n debat? Zullen we ooit de waarheid weten? Dat zijn de vragen waarover al meer dan vijftig jaar wordt gedebatteerd.

Frank Morris, samen met de Anglin Brothers, had een crimineel verleden dat zich uitstrekte tot in hun jeugd. Kleine misdrijven gingen uiteindelijk over in een bankoverval en ze zouden allemaal een 5'x9' cel krijgen Alcatrazvoor hun beruchte status als elite-vluchtkunstenaars.

Tijdens haar ambtstermijn als een federale gevangenis, Alcatrazwerd gehypet als de meest veilige federale gevangenis ooit gebouwd en was een krachtig symbool van de oorlog van de regering tegen de misdaad. De ontsnapping was al maanden in voorbereiding en bestond uit het maken van reddingsvesten en een vlot dat met meer dan vijftig regenjassen aan elkaar was genaaid en vastgelijmd. Ook, herinnerend aan Willie Sutton's beroemde ontsnapping uit de jaren veertig van de vorige eeuw uit de Oostelijke Staatsgevangenis, vervaardigden de veroordeelden levensechte dummyhoofden voor gebruik als lokvogels in hun bedden. Het was een epische list omdat het de bewakers voor de gek hield die meer dan een maand lang regelmatig langs hun cellen patrouilleerden terwijl het trio om de beurt bovenop het celblok aan het werk was.
Dummy hoofd van ontsnapping

Op de ochtend van 12 juni 1962 begon Correctionele Officier Bill Long zijn dag met de normale routine van het ontbijt met zijn vrouw Jean, en jaren later, de enige herinnering die beiden hadden van de ochtend was Bill die klaagde over het AM-radiostation dat Jean steeds weer naar Tommy Roe's hitsingle "Shelia" luisterde. Met zijn stalen thermosfles met verse koffie op zak, maakte hij samen met andere achterblijvende officieren een wandeling de steile helling op en stond hij op het punt om hun dienst te beginnen. Na een routinematige briefing vergeleken de nieuwe, aanstaande agenten hun eerste gevangenentellingen van de dag. Een van de officieren, bekend als sergeant, een bijnaam die aan de hoge officier Lawrence Bartlett werd gegeven, verscheen niet zo snel aan het bureau als de anderen. Bill herinnerde zich Sarge in paniek: "Bartlett kwam in mijn richting, en hij is ongeveer 20 voet weg en hij begint Bill, Bill, Bill!!!!!!! Ik heb hier iemand die niet wil opstaan voor de telling! Dus, ik ging naar B-150, dat was John Anglin's cel. Ik ging naar de tralies, knielde neer, greep met mijn linkerhand naar binnen om hem op het hoofd te tikken en het voelde alsof het verkruimelde en het hoofd op de grond dreef. Mensen die me in de gaten hielden, zeiden dat ik ongeveer een meter terug sprong. Toen brak de hel los en begon de kapitein de bel te luiden..."

Allen West, die ook directeur was bij de ontsnappingspoging, beweerde dat hij er niet in geslaagd was de ruimte voldoende te verbreden om er op tijd door te komen om met de anderen te ontsnappen. Sommigen theorieën die hij in de steek liet omdat hij dacht dat de kansen niet in hun voordeel wogen, terwijl anderen het gevoel hadden dat zijn partners hem in de steek lieten en hem achterlieten om de schuld op zich te nemen. Hij werd moeizaam ondervraagd door de FBI en het Bureau van Gevangenisfunctionarissen, waarbij hij hun een gedetailleerde beschrijving gaf en de claim die hij het hele perceel had gepland, aanbood.
Gat gebruikt bij ontsnapping

Het verhaal van de ontsnapping en de mechanica van het complot is welbekend, maar het ontcijferen van de bewijzen is wat de onderzoekers al decennia lang verbijstert. Dus, wat zijn de theorieën en hoe wegen ze tegen elkaar op? Meestal is het juiste antwoord in een samenzwering het eenvoudigst. De magie van het mysterie is dat voor elk bewijsstuk, of een theorie die suggereert dat de ontsnapte personen stierven in hun poging, een andere theorie is die even zwaar weegt bij het maken van een dwingend pleidooi om te overleven. Men kan niet definitief bewijzen of voldoende bewijs leveren aan beide zijden van het debat om de zaak te sluiten. Een gebrek aan bewijs bewijst niet dat ze stierven, noch dat ze leefden. Er is nog steeds een sterke scheiding tussen degenen die geloofden dat ze leefden en degenen die dachten dat ze stierven. Dit omvat onderzoekers van de US Marshal Service, FBI, Park Rangers en tolken van de FBI Golden GateNational Park Conservancydie een balans van de theorieën geven aan bezoekers die de pelgrimstocht maken om de plaats delict uit de eerste hand te zien. Whitey Bulger, de befaamde misdaadmagnaat die tijd zat te wachten... Alcatraz voor bankoverval en een bijna succesvolle ontsnapping uit de Federale Gevangenis in Atlanta, gelooft dat ze het overleefd hebben sinds hij zelf zestien jaar op de vlucht was voor de FBI en uiteindelijk gevangen werd genomen in een gemeenschap aan het strand van Santa Monica, Californië. Hij gebruikte precies dezelfde methoden die ze hadden besproken.... Alcatraz om meer dan een decennium lang aan de vangst te ontkomen. Hij merkte later op dat als hij "het land was ontvlucht zoals het trio," hij nooit gevonden zou zijn.
Cel uit ontsnappingsgat

Er zijn twee belangrijke theorieën over hoe ze van het eiland af zijn gekomen. De eerste en meest voorkomende theorie is dat zodra ze de rand van het water raakten, ze hun vlot en reddingsvesten opblazen en daarna hard naar Angel Island peddelen. Dit was het plan dat Allen West vertelde aan ambtenaren en de enige theorie die aansluit bij de "fysieke" bewijzen van de ontsnapping. Een medegevangene Bob Schibline beweerde dat hij Clarence Anglin getijdelijsten had verstrekt die van een Kroniekpagina waren gescheurd en die hij uit een afvalmand had gesloopt die door bewakers was achtergelaten. Waarom is dit zo belangrijk? Als het waar is, betekent het dat de ontsnapte vluchtelingen zich op zijn minst enigszins bewust waren van de getijdenomstandigheden. De Anglin Brothers groeiden ook op in de Tampa-baai en de familie bevestigde met klem dat de broeders bedreven waren in het zwemmen van onstuimig water. Hoewel het water over het algemeen warmer is, zelfs tijdens de wintermaanden, hebben ze de stromingen en algemene omstandigheden van het zwemmen in open water en de aard van de snelle oceaanstromingen begrepen. Hun succes was gebaseerd op verschillende factoren, maar het meest in het oog springend was de tijd dat ze het water in gingen. Te vroeg en ze zouden naar zee zijn geveegd, maar als ze tussen 23:00 uur en 12:00 uur vertrokken waren, hadden ze mogelijk aan land kunnen komen en het overleefd hebben. Als ze het met behulp van de getijdenkaarten hadden getimed en in het water waren gegaan tijdens dat korte venster tussen de getijdenovergangen, hadden ze het zonder veel moeite kunnen overleven.
Vluchtgat in de cel

West vertelde ambtenaren dat ze van plan waren om naar Angel Island te komen en dan de kleine zeestraat over te steken naar Marin. Op ten minste één rekening beweerde hij dat ze hadden gesproken over het stelen van kleren en vervolgens het stelen van een auto om direct naar Mexico te rijden. Een andere veroordeelde, Darwin Coon, gaf zelfs aan dat ze dit deel van het plan tot in detail gepland hadden. Als ze vastgepind waren en niet verder konden komen om een auto te stelen, vonden ze een Sears-type winkel, gingen ze één voor één naar binnen en verstopten zich in een kledingcarrousel totdat de winkel gesloten was. Ze stelen kleren en vinden dan een auto en rijden die naar de lange termijn parkeerplaats van een luchthaven. Ze verlieten de gestolen auto en namen een ander voertuig mee in de hoop dat het enkele dagen zou kunnen duren voordat de auto als vermist werd ontdekt. Het was ongeveer 500 mijl van San Francisco naar de Mexicaanse grens, dus in theorie konden ze de rit maken voordat het eerste alarm afging en ze zouden pas diep voorbij de grens als vermist worden ontdekt.
Ventilatie gebruikt bij ontsnapping

Er waren ook andere bewijzen die leken te suggereren dat ze het misschien wel gehaald hadden om te landen terwijl dit scenario zich afspeelde. In een teletype APB bulletin dat naar het Marin County Sheriff's Office op de ochtend van 12 juni naar WKK en lokale politiebureaus werd gestuurd, schreef FBI Agent Frank Price "RAFT BELIEVED USED by THE ESCAPEES LOCATED ON ANGEL ISLAND". De volgende dag stuurde de FBI nog een ander all-points bulletin dat drie mannen die voldeden aan de beschrijvingen van de ontsnapte personen in het gebied van de Riverbank California, in een blauwe Chevrolet uit 1955 reden "Dat zou wel eens identiek kunnen zijn aan degene die gestolen werd in het gebied van Marin County". Wat belangrijk is, is dat mensen weliswaar kennis zouden hebben gehad van de ontsnapping en hun fysieke beschrijvingen, maar dat het gestolen voertuig voor het publiek geheim gehouden zou zijn. Puur toeval? Het is zeker mogelijk.

De tweede theorie werd voor het eerst aan de ambtenaren voorgelegd door een andere veroordeelde en samenzweerder, Woodrow Wilson Gainey, en dertig jaar later door een jeugdvriend Fred Brizzi. Deze mannen suggereerden dat ze van plan waren te ontsnappen uit het havengebied, met behulp van een lang industrieel elektriciteitssnoer, door het vast te binden aan het kapframe bij de stut en het roer van de eilandveerboot, waarna ze een ritje naar het vasteland zouden maken. Darwin Coon had ook beweerd dat hij hen over een soortgelijk plan had horen debatteren. In feite, in Darwin's rekening, beweerde hij dat ze van plan waren om een klein segment van een stalen pijp te gebruiken die groot genoeg was om het koord door te halen. Het doel was om de kabel laag genoeg in het water te verzwaren om te voorkomen dat de kabel in de schroef in omgekeerde richting gevogeld zou worden. Deze theorie beweerde dat een boot hen in de buurt van de St. Franciscus Yacht Club opwachtte en hen naar een verre haven versnelde voor een veilige doorgang uit San Francisco. Na het horen van de ontsnapping nam Robert Checchi, een gerenommeerde politieagent uit San Francisco, contact op met de FBI en meldde dat hij getuige was geweest van een verdachte boot in dit gebied en bleef ervan overtuigd dat hij getuige was geweest van activiteiten die verband hielden met de ontsnapping.

De jeugdvriend van de Anglins, Fred Brizzi, had een nog dwingender verhaal. In 1992 benaderde Brizzi (een veroordeelde drugshandelaar) de familie met het argument dat hij er was om zijn belofte aan de broers na te komen. Hij beweerde dat hij in 1975, toen hij drugs naar Brazilië smokkelde, tijd met beide broers had doorgebracht. Als bewijs leverde Brizzi de familie een foto die hij beweerde van de broers te hebben genomen, en in latere jaren gaven ten minste drie deskundige forensisch analisten hun mening dat de foto hoogstwaarschijnlijk de ontsnapte personen was. Art Roderick, de maarschalk van de Verenigde Staten die het onderzoek meer dan twee decennia leidde, bevestigde dat zij aanwijzingen hadden ontvangen van de ontsnapte bewoners van Zuid-Amerika, hoewel ze nooit gelokaliseerd waren. Ze werden ontslagen omdat elk spoor uiteindelijk koud werd. Maar het was mogelijk. Het was bewezen dat Zuid-Amerika, en met name Brazilië, een veilige haven is voor mensen die anoniem willen blijven. In de periode na de Tweede Wereldoorlog vluchtten meer dan 1500 nazi-oorlogsmisdadigers naar Brazilië en verstopten zich met succes voor de autoriteiten die decennialang geprobeerd hadden hen voor de rechter te brengen.

De moeder van John en Clarence ontving naar verluidt elk jaar na de ontsnapping kerstkaarten en een van de broers verhuisde abrupt naar Texas, en op zijn sterfbed gaf hij aan dat hij tijd had doorgebracht met de jongens en beweerde dat ze het gehaald hadden. De US Marshal Service heeft formeel verklaard dat ze niet geloofden dat de mannen op de foto de ontsnapte mannen waren, ondanks hun gelijkenis.

Een ander mysterie was Alfred Anglin, de derde broer die bij dezelfde bankoverval betrokken was. Hij heeft dit vermeden Alcatrazomdat hij een goede staat van dienst had op het gebied van gedrag. Alfred zat zijn door de staat opgelegde straf uit (in een staatsgevangenis) toen hij op 11 januari 1964 probeerde te ontsnappen, verstrikt raakte in een hoogspanningslijn en geëlektrocuteerd werd. Dit verbaasde zowel de familie als de ambtenaren. Uit zijn dossier bleek dat hij in aanmerking kwam voor vervroegde vrijlating en een hoorzitting van het comité was nog maar enkele weken verwijderd. Zijn celgenoot zal later beweren dat Alfred een bericht van zijn broers heeft ontvangen en dat hij weet waar ze ondergedoken zijn. In brieven aan de familie gaven gevangenisbeambten aan dat hij een modelgevangene was en ze konden niet begrijpen waarom hij zo'n wanhopige drang naar vrijheid had gemaakt toen zijn vrijlating slechts een korte tijd weg leek te zijn. Dit werd ook bevestigd door zijn broer Robert, die hem zojuist had bezocht. Robert beweerde later dat Alfred liet doorschemeren dat hij wist waar de broers zich bevonden en het was zeer waarschijnlijk dat dit de motiverende factor was achter zijn ontsnapping.

Maar hoe zit het met de andere kant van het debat? Hoe zit het met het bewijs dat suggereert dat ze zijn omgekomen?

Er is nog steeds een opmerkelijke groep onderzoekers en onderzoekers die geloven dat het verhaal van de grote ontsnapping net voorbij de rand van het water is geëindigd. Zij blijven erop hameren dat de hevige vloed en de ijskoude thermische omstandigheden de ondergang van Morris en de Anglins waren. Hoe komt het dat elk jaar honderden mensen van Alcatrazde San Francisco kustlijn zwemmen? Wijlen Lisa Johnson, een beroemde open water zwemster die meer dan veertig keer tijdens haar leven heeft gezwommen, geloofde dat als hun vlot had gefaald en ze in het water waren om te vechten tegen de boze scheurstromen, hun overlevingskansen gering zouden zijn. Ze wees erop dat de professionele wedstrijdzwemmers precies op het moment dat het getij precies op het juiste moment komt en in het voorste deel van de Stille Oceaan langzaam de baai beginnen binnen te stromen. Ze had het gevoel dat als ze geen goed wetsuit hadden en niet in het open water hadden gezwommen met lage temperaturen die onder de 55 graden waren gezakt, de kansen niet in hun voordeel zouden zijn geweest. Ongeacht hoe fit en ongeacht of ze manieren hebben gevonden om aan het koude water te wennen, de diepten van de baai hielden het goed. Ze benadrukte dat de timing precies goed zou moeten zijn.

Degenen die redetwisten met het bewijs van overleven, wijzen ook op een drijvend lichaam dat naar verluidt kleding droeg die in overeenstemming was met de kleding van Alcatrazveroordeelden die op 17 juli 1962 door een vrachtschip werd gezien....36 dagen na de ontsnapping. De Lijkschouwer Henry Turkel van de Provincie van San Francisco was niet het ermee eens dat het één van de ontsnapte personen was aangezien een drijvend lichaam in de open oceaan meer dan een maand onwaarschijnlijk was en hij op verslag ging verklaren het Cecil Phillip Herrman, een 34 éénjarigenwerkloze bakker kon geweest zijn die van Cecil sprong van de Golden Gate Brug vijf dagen eerder. Maar, er was geen bewijs en niemand kon er zeker van zijn totdat het lichaam werd geborgen (er was een tegenstrijdig artikel dat stelde dat Herrman's lichaam was geborgen door de California Highway Patrol). Turkels mening was niet in de meerderheid, omdat vier van zijn collega's uit naburige provincies dachten dat het heel goed mogelijk was dat het lichaam dat hij zag zweven een van de ontsnapten was geweest. Het lichaam is nooit geborgen en het blijft een mysterie en punt van grote discussie. Op 17 februari 1964 spoelde een gedeeltelijk skelet van een mannetje van in de 30 aan op een strand bij Point Reyes, ten noorden van de Golden Gate Brug. DNA-testen hebben later aangetoond dat de botten niet van een van de ontsnapte personen waren.

Er werden ook voorwerpen van de veroordeelden gevonden die in de baai dreven. De partijen van het onderzoek vestigden een peddel die later zoals zijnd identiek aan één wordt bevestigd gevonden op de bovenkant van het cellblock en twee van de drie reddingsvesten werden gevonden.... de eerste op het strandnoorden van de Golden GateBrug en de tweede slechts 50 yards van de kust van... Alcatraz. Deze bevindingen voedden alleen de theorieën die de ontsnapte vluchtelingen hadden verdronken. Het reddingsvest gevonden in de buurt van Alcatraz hadden tandvlekken diep in de steel ingebed die gebruikt werden om het vest op te blazen. West gaf later aan dat ze niets effectief konden vinden om het af te dichten, dus gebruikten ze bandklemmen en grotere klemmen om de druk op te drijven. Ambtenaren geloofden dat zodra deze gewicht hadden, de klemmen eraf zouden zijn gekomen en de tandafdrukken waarschijnlijk een gevecht zouden zijn geweest om het zegel te behouden om te overleven. Zelfs nog steeds is geen van de lichamen ooit geborgen. Zowel de FBI als de US Marshal Service hebben onderzoek gedaan naar de leads van Coast to Coast en verder. Elk veelbelovend spoor kwam altijd leeg tevoorschijn.

Dit is het grote mysterie, het verzet van het bewijs. Als ze het gehaald hebben om te landen, waar is dan het harde bewijs dat ze het overleefd hebben? Als ze stierven in de wateren van de baai, waarom is er dan niet minstens één lichaam aanspoeld?

Mokopnames
Als de foto uit 1975 die in Brazilië is genomen de Anglin Brothers zijn, waarom kan er dan geen enkel stukje bewijs worden gevonden in Zuid-Amerika door ambtenaren? Waarom zou Fred Brizzi de familie benaderen met een foto met individuen die dezelfde leeftijd en fysieke kenmerken zouden hebben gehad? Waarom zou Brizzi liegen? Waarom zou de FBI liegen? Als ze het overleefd hebben en kinderen hebben, waarom kunnen ze dan niet gevonden worden? Hadden ze eigendommen? Als ze het overleefd hebben, wat is er dan met Frank Morris gebeurd? Als de foto vals is, waarom heeft niemand zich dan gemeld met de identiteit van de mannen op de foto? Als ze hun sporen van de ontsnapping zo goed hebben uitgewist, zou het dan niet redelijk zijn om de autoriteiten een paar stappen voor te blijven? Als de DNA-tests later hebben uitgewezen dat de botten die in de buurt van Point Reyes zijn gevonden niet van de ontsnapte personen waren, van wie zijn ze dan?

Wat vind je ervan? Denk je dat ze het overleefd hebben? Ze hebben de vrijheid gehaald, maar het echte mysterie is voor hoe lang? Misschien zullen we op een dag de waarheid leren.

Michael Esslinger is de co-auteur van EscapingAlcatraz: The Untold Story of the Greatest Prison Break in American History. Het is ook de winnende titel van de International Book Award 2018 in de categorie True Crime.