A Message From Former Inmate Bill Baker

[Guest Blogger Bill Baker]

Hallo,

Ik ben William Baker, voormalig gevangene van Alcatraz. Nu ik weer op het rechte pad ben, ga ik nu terug om met bezoekers te praten, vragen over mijn gevangenisjaren te beantwoorden, handtekeningen te zetten, foto's te maken en met bezoekers van het eiland om te gaan. Ik kan het niet helpen als de geschiedenis me een rockster maakt. Ik heb een boek geschreven met de titel Alcatraz 1259, die ik drie of vier dagen per week op het eiland teken en promoot.
Terwijl ik veel vragen beantwoord, is de meest gestelde "Is het niet vreemd om terug te komen naar de gevangenis waar je hebt gezeten?"

Bill Baker at age 23
Bill Baker at age 23

My short answer to that is “Yes but they made me an offer I couldn’t refuse.” And, with a grin I add “So I’m very happy.” And they nod and laugh and go on the next question.

Mijn korte antwoord is eerlijk en waar en helemaal niet bedoeld om bedrieglijk te zijn. Het lange antwoord is gecompliceerder en vraagt veel uitleg over de aard en het karakter van een Alcatraz veroordeelde. Zie je, de meesten van ons kwamen hier vanuit andere gevangenissen, overgeplaatst naar Alcatraz voor het breken van regels, serieuze regels.
Ik kwam hier omdat ik uit andere gevangenissen ontsnapte. Dat is de ernstigste regel van allemaal, in hun ogen. Ernstiger, zelfs, dan moord. Dus, we waren een stelletje hardhandige veroordeelden voordat we... Alcatraz. We waren al vele malen in het gat geweest, braken veel regels. We waren gewend aan dit soort leven voordat we hier kwamen. Dus, we kunnen deze plek wel aan.

Broadway for Bill Baker blog post
Broadway on Alcatraz

I’m not saying Alcatraz was a good place. I’m just saying we were some bad boys. We could handle it and we did. We walked the yard laughing and playing, talking about robbing banks when we got out; we bet on ball games; played cards; played ball; and made a little home brew once in a while and got drunk.
We lived here.
It wasn’t much of a life. We were locked up in a six by nine cell most of the time. We hurt. And you can rest assured that we were properly punished. But, we dealt with it. And we survived. For wherever there is life, the human spirit will always prevail.
I didn’t leave Alcatraz with scars or nightmares. So, I didn’t bring any back with me when I returned later in life.
The question was “Isn’t it strange coming back here after having served time here,” which means “Doesn’t it bother you to come back after what you went through?”
So, the long answer is also honest and true, but it’s long, and I am tempted to add “And, no, it doesn’t bother me. The wardens are all dead, I survived, so this is my turf now.”

—William G. Baker AZ-1259