Filmisk San Francisco - Byen på Film

Generationer af biografgængere er kommet til at kende byen ved bugten for sin geografi, arkitektur og robuste historie. For San Francisco indfødte, er der krybe-værdigskildringer med ikke-lineære biljagt scener og underligt placeret tordenvejr, men ser Golden Gate Bridge span over det store lærred kan være som at se en gammel ven har deres øjeblik i rampelyset som en bedste mandlige birolle.

"Jeg voksede op i North Bay i 1970'erne," minder Damon Van Hoesen, en Bay Area forfatter, redaktør og instruktør." Han fortsætter: "Jeg var en stor fan af Dirty Harry film med Clint Eastwood. Så har vi den klassiske: Star Trek... især episode IV med atomvåben i Alameda og det faktum, at Star Fleet er baseret i San Francisco. Jeg blev blæst væk som barn at se Golden Gate Bro med flere dæk!"

Den Golden Gate Bro afbildet i Star Trek: The Motion Picture. Foto Credit: Paramount Studios

Van Hoesen fortsætter: "Min absolutte favorit film sæt eller skudt i San Francisco og Bay Area er den maltesiske Falcon med Humphrey Bogart og enhver Hitchcock film skudt her, herunder The Birds, Vertigo og Shadow of a Doubt. Vi kan ikke glemme George Lucas' Lucasfilm, som er en stor arbejdsgiver her. Hans amerikanske Graffiti, med så mange spirende stjerner, herunder Harrison Ford, blev skudt på San Francisco's Mel's Drive-in og op nordpå i Petaluma, som gav ham mulighed for at gøre Star Wars, som ændrede mit liv i en alder af 9."

Mel's Drive-in, afbildet i amerikansk graffiti, blev placeret på Van Ness Avenue i San Francisco. Foto Credit: Universal Pictures

De velkendte daglige oplevelser af byboere kan også få et blidt nik fra det lokale publikum. Ser Christina Applegate og Cameron Diaz scoring en gratis træning, mens magten gå de stejle bakker i The City i begyndelsen af 2000's komedie, The Sweetest Thing, viser både en fordel at leve ved bugten og påmindelse om, at de fleste beboere virkelig ved, hvordan man undgår bakker, mens de rejser til fods. Ligeledes ser Humphrey Bogart karakter, Vincent Perry, klatre op ad Filbert Street trin efter at have gennemgået plastikkirurgi i den spændingsfyldt 1947 film-noir, Dark Passage, kan finde en fortvivlet akkord med alle, der har været konfronteret med farerne ved en stejl hældning efter en nat med over-overbærenhed.

Christina Applegate og Cameron Diaz udnytteSan Francisco bakker som en del af deres træning rutine i The Sweetest Thing. Foto Credit: Columbia Billeder

Den allestedsnærværende bakker er yderligere forstærket i den ikoniske biljagter i screwball komedie What's Up, Doc? stjernespækket Barbara Streisand og Ryan O'Neal og Steve McQueen-ledede action thriller Bullit. Disse fremkaldte San Francisco "hill jump" som en filmisk ikon, med en fortsat arv i den langvarige 1970's tv-serie Streets of San Francisco stjernespækket en spirende Michael Douglas og andre film som i 1996 Michael Bay action thriller, The Rock.

San Francisco 'hill jump' som figurerede i biljagt scener fra What's Up, Doc? og The Rock. Foto: Warner Bros & Buena Vista Pictures
Den 1968 Ford Mustang drevet gennem San Francisco af Steve McQueen karakter i Bullit er blevet en kult kulturelle ikon. Foto Credit: Solar Productions

Alcatraz Island har en berygtet historie med større-end-livet tegn, som har inspireret sin egen lind strøm af filmiske skildringer. Som nævnt i vores tidligere blog-indlæg http://bit.ly/ACBlog_0120_LightsCameraAction, The Rock stjernespækket Nicolas Cage og Escape from Alcatraz byder Clint Eastwood er begge mainstream film, der inspirerer Island besøgende hvert år, men der er også mindre kendte film byder øen som Six Against the Rock og Point Blank.

Clint Eastwood skildrer Frank Morris gå gennem Cellhouse i Escape From Alcatraz . - Foto Credit: Paramount Billeder

Definerende øjeblikke i San Franciscos historie bruges ofte i plots og sammenvævet gennem spændingsfyldt fortællinger. Den 2005 psykologiske thriller, The Zodiac, bringer bekymrende virkelige begivenheder omkring Zodiac Killer i 1960'erne og 1970'erne til skærmen. Tilsvarende er den ekstraordinære modkulturelle bevægelse af denne generation fanget med en selvhævdende je nais se quoi i 1971 coming-of-age, mørk komedie Harold og Maude samt The Graduate stjernespækket Dustin Hoffman og Anne Bancroft.

San Francisco skyline i slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne som afbildet i Zodiac (venstre.) Ruinerne af San Francisco City Hall som afbildet i den klassiske film San Francisco (til højre.) - Foto Credits: Paramount Pictures & MGM, hhv.
Ruth Gordon's karakter foregiver at være en anti-krigs demonstrant på Sutro Baths i Harold og Maude. Foto Credit: Paramount Pictures

Den til tider oversete æra af Barbary Coast kommer til live i 1936 klassiske San Francisco stjernespækket Jeanette MacDonald og Clark Gable. Bortset fra at være bemærkelsesværdig for sine tekniske skildringer af 1906 San Francisco Jordskælv og Fire, filmen også slog biografgængere med den ikoniske, epinonymous sang, sunget af MacDonald hele filmen, som er blevet synonymt med borgerlige, San Francisco stolthed.

Humphrey Bogarts karakter, Vincent Perry, kæmper op ad Filbert Street-trappen i Dark Passage. – Foto Credit: Warner Bros

Den sande magt disse historier omfatter at have både San Francisco som baggrund og fremvisning af de mange samfund, det har fremmet gennem sin historie. "Min favorit ting om at skyde i San Francisco er folket," bemærkninger Van Hoesen. Han fortsætter:Fra skuespillere til håndværkere af enhver art, jeg elsker at ansætte gode talenter og træde tilbage for at se dem skinne. Du lærer noget nyt på hvert projekt."

Gennemse nedenstående links for at få mere at vide om de film, der er nævnt i dette indlæg.

Sølvskærm, Film Noir, & Klassisk Spænding:

Spændingsfyldt Kriminalitet & Action Thrillers:

Sci-fi:

Coming of Age, Dark Humor, Eksistentieldrama

Screwball Comedy & RomCom